El partit de Nicola Sturgeon es queda a un escó de la majoria absoluta (EFE/Robert Perry)
El partit de Nicola Sturgeon es queda a un escó de la majoria absoluta (EFE/Robert Perry)

Nacionalistes escocesos i Verds sumen una majoria àmplia per buscar un nou referèndum

Johnson descarta un nou referèndum d'independència a Escòcia encara que l'SNP tingui majoria

RedaccióActualitzat

El Partit Nacionalista Escocès (SNP) de la primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, frega la majoria absoluta en les eleccions al parlament d'Edimburg que es van fer dijous.

L'SNP aconsegueix 64 dels 129 escons que té el Parlament de Holyrood, només un per sota de la majoria absoluta. L'SNP tindrà prou majoria per convocar un altre referèndum per la independència el 2023 amb el suport dels Verds.

Sturgeon ha celebrat amb aquest tuit el 64è escó:

 


Dels 129 escons que té el Parlament de Holyrood, 73 s'escullen per majoria simple i corresponen a les circunscripcions. La resta, 56 escons, s'escullen per un sistema proporcional i procedeixen de les llistes regionals.

Els Verds escocesos, que també avalen un referèndum d'autodeterminació, obtenen vuit parlamentaris i li podrien donar suport.

Sturgeon ha qualificat els resultats de l'SNP d'"històrics" i ha destacat la majoria absoluta de l'opció independentista:

 


El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha tancat la porta a qualsevol possibilitat de celebrar un nou referèndum d'independència a Escòcia, sigui quin sigui el resultat.

"Crec que un referèndum en el context actual és irresponsable i temerari", ha dit Johnson sobre la possibilitat de fer una nova consulta a Escòcia com la de l'any 2014.

Johnson reconeix que ha seguit amb atenció els resultats a Escòcia, però ha afegit que ara no és el moment de tenir més disputes constitucionals ni d'espedaçar el país, quan el que vol la gent és reparar l'economia i reconstruir-la plegats.

L'oposició al parlament escocès l'encapçalaran els conservadors, amb 31 escons, seguits pels laboristes, amb 22. La quarta força són els Verds (8 escons) i l'últim partit amb representació parlamentària és la dels Liberals Demòcrates, que n'obtenen 4 seients. L'escissió de l'SNP, el partit Alba, liderat per Alex Salmond, no ha aconseguit representació parlamentària.

Recompte de vots per al parlament escocès a Glasgow (Reuters/Russell Cheyne)
Recompte de vots per al Parlament escocès a Glasgow (Reuters/Russell Cheyne) (Reuters/Russell Cheyne)

 

ARXIVAT A:
Escòcia Boris Johnson
Anar al contingut