L'independentisme escocès es fragmenta: Salmond s'enfronta a Sturgeon amb un nou partit
Sturgeon i Salmond, aleshores aliats, durant la campanya del 2015

L'independentisme escocès es fragmenta: Salmond s'enfronta a Sturgeon amb un nou partit

Alex Salmond, mentor de la primera ministra Nicola Sturgeon, es presenta a les eleccions amb un partit diferent de l'SNP, que va liderar fins aconseguir el referèndum del 2014

RedaccióActualitzat

L'exprimer ministre escocès Alex Salmond va ser el mentor i aliat estret de la seva successora, Nicola Sturgeon. Ara, és el seu rival polític.

Dirigent durant vint anys del Partit Nacional Escocès (SNP), Salmond va fer un pas al costat el 2014 després de la victòria del "no" en el referèndum sobre la independència d'Escòcia que va aconseguir pactar amb el govern britànic. 

Més tard, tots dos van trencar relacions arran de la gestió per part de Sturgeon de les acusacions d'agressió sexual contra Salmond, que l'any passat va ser absolt pels tribunals.

Les acusacions havien portat Salmond a abandonar l'SNP l'estiu de 2018.
 

Alex Salmond, exdirigent de l'SNP, es presenta a les eleccions amb un nou partit, Alba (Reuters/Andy Buchanan)


Aquest divendres, la ruptura es va consumar del tot quan Salmond va presentar un nou partit, Alba, que concorrerà a les eleccions del 6 de maig.

La reacció de Sturgeon ha estat acusar Salmond d'actuar mogut només pel seu ego i de qüestionar el seu retorn a la política activa i ha recordat sense embuts l'afer que va enfrontar-los: "Les preocupacions generades pel seu comportament en el passat".

Un afer pel qual Salmond va acusar Sturgeon d'haver volgut fer-lo fora de la vida pública. 

Aquesta setmana passada una comissió parlamentària ha donat una mica la raó a Salmond en concloure que la primera ministra va "enganyar" el Parlament en una reunió sobre aquesta qüestió.

Sturgeon, de tota manera, ha quedat reforçada per una investigació independent que l'ha exonerada de violar cap codi de conducta governamental.

Les enquestes situen com a favorit l'SNP, que vol aconseguir una majoria parlamentària suficient per poder forçar el primer ministre britànic, Boris Johnson, a acceptar la celebració d'un segon referèndum.
 

Sturgeon acusa Salmond de moure's només per satisfer el seu ego (Reuters/Russell Cheyne)


Salmond també assegura que el seu objectiu és "assegurar una supermajoria a favor de la independència".

Caldrà veure si la presència d'Alba a les eleccions divideix el vot independentista, en quina mesura i amb quines conseqüències. 

Significa, en qualsevol cas, que ara hi haurà un discurs diferent del de l'SNP sobre la via per aconseguir un segon referèndum d'independència.

Salmond, de tota manera, no optarà a ser elegit representant de cap circumscripció: només presentarà el seu partit a una llista regional, on la proporcionalitat li dona més opcions d'èxit.

No surt gaire ben parat, a les enquestes, però aquest cap de setmana Salmond s'ha apuntat una petita victòria en haver sumat al seu nou partit un diputat històric de l'SNP, Kenny MacAskill, que s'ha convertit en el primer diputat d'Alba en el Parlament britànic.

ARXIVAT A:
Escòcia Regne Unit
Anar al contingut