Pla general del trasllat d'una escultura de pedra d'un bisbe del segle XIV original del castell de la Geltrú en el Museu Víctor Balaguer u…
Pla general del trasllat d'una escultura de pedra d'un bisbe del segle XIV original del castell de la Geltrú en el Museu Víctor Balaguer un cop aplicat el mètode RE-ORG, el 14 de desembre de 2021. (Horitzontal)

Els museus catalans comencen a aplicar un mètode per endreçar els seus fons i fer-los accessibles al públic

ACN Vilanova i la Geltrú.-Els museus de Catalunya han iniciat una reorganització de les reserves de què disposen en els seus fons a través del mètode RE-ORG, que a dia d'avui s'ha començat a aplicar en quatre equipaments del país. Es tracta d'una metodologia que sistematitza la manera de endreçar les peces en ambients, i implementar un projecte de reorganització interna. Aquest procés es duu a terme tenint en compte les col·leccions de què es disposa, el mobiliari i l'equipament en si, l'edifici i l'espai, i la gestió que se'n pot fer, amb la finalitat d'ordenar-les i apropar-les al gran públic. Aquesta setmana el Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú (Garraf) acull un curs de formació sobre la metodologia, que ja apliquen 83 museus de 27 països.

Aquesta metodologia de treball comença amb l'autoavaluació sobre l'estat de les reserves dels museus, amb un informe que permet crear un pla d'acció per reorganitzar internament el fons i la seva futura aplicació. Va ser dissenyada per l'ICCROM i la UNESCO, i la seva implantació garanteix l'èxit de la seva aplicació als museus catalans, que es farà a través del Pla de Museus 2030."Els museus són com un iceberg, tenen un 10% de part visible i un 90% que no ho és, i un objectiu és que aquesta reserva sigui accessible per al públic", explica Gäel de Guichen, creador del mètode RE-ORG. A dia d'avui, ja s'ha començat a aplicar el mètode en quatre equipaments, el Museu de la Pesca de Palamós, el Diocesà de Solsona, l'Arxiu Museu Tomàs Balvey de Cardedeu i el conjunt de Museus de Reus, mentre que a Vilanova i la Geltrú s'ha centralitzat la formació per fer extensiu el sistema a altres equipaments.Ara, el Departament de Cultura, a través del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), i l'ICCROM han signat l'acord per implementar el mètode en aquells museus que hi estiguin interessats. "Tenim 116 museus registrats amb gairebé 7,5 milions de peces, de les quals el 95% són a la reserva, i per això era important poder treballar en el marc de l'estratègia en la conservació preventiva dels elements i organitzar les col·leccions", explica la directora general del Patrimoni Cultural, Elsa Ibar.Amb aquest objectiu, aquesta setmana es duu a terme al Museu Víctor Balaguer el primer curs de formació per implementar el mètode, amb 25 professionals que participen en les tasques de reorganització i en la qual es preveu moure unes 5.000 peces en els cinc dues que dura el curs. "Aquesta setmana movem els objectes d'una banda a l'altra, amb mobiliari nou i d'altre que s'ha reaprofitat", assenyala la responsable de conservació preventiva del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, Maria José Gràcia.Aquestes mateixes 25 persones ja van formar part del primer equip que al 2019 van participar en els primers compassos de la implementació. En aquella ocasió l'activitat es va centrar en estudiar el contingut del fons del museu vilanoví, i en elaborar un projecte de reubicació de les peces que conté, aproximadament unes 9.000, i distribuir-les en col·leccions i en sales adaptades a cada una d'elles, amb la finalitat de fer-les accessibles al gran públic.El cost d'implantació del mètode s'estima entre els 5.000 i els 10.000 euros per a cada equipament on es dugui a terme.

Anar al contingut