L'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida (ANC / Laura Cortés)
L'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida (ANC / Laura Cortés)

Els metges alerten que a Lleida ja ha començat la cinquena onada de la Covid

Demanen allargar la quarantena obligatòria de 10 a 14 dies perquè la soca britànica, que ja arriba a més del 80% dels nous casos, és més contagiosa i té símptomes més greus

RedaccióActualitzat

A Lleida, a l'Hospital Arnau de Vilanova estan ingressant de mitjana 10 pacients al dia per Covid. La meitat dels ingressats a planta estan en situació de "semicrítics" i preveuen una major pressió a les UCI per Setmana Santa.

Al centre hi ha tres plantes Covid-19 i aquesta setmana se n'ha obert una quarta a l'Hospital Santa Maria, mentre que pel que fa a les UCI està "tot a punt" per obrir-ne una quarta per a atendre pacients de coronavirus.

 

La cinquena onada ja és aquí

Amb aquestes xifres d'ingressos i amb les UCI plenes, els responsables sanitaris de la regió apunten que ja està començant la cinquena onada de la pandèmia a les comarques de Lleida. Alerten que la situació que viuen ara els hospitals lleidatans "recorda la de principis de Nadal", quan es va registrar la quarta onada de contagis.

Atribueixen l'increment de casos al predomini creixent de la soca britànica, més contagiosa i amb pacients que ingressen amb símptomes més greus. El doctor i coordinador de la Covid-19 de l'Hospital Arnau de Vilanova, José Luis Morales, assenyala que ara la mitjana d'edat dels pacients ingressats és de 62 anys, i que quan arriben el seu estat estat és "més greu".

Estimen que dels nous casos diagnosticats de Covid a Lleida, entre el 80 i 90% corresponen a la soca britànica

La part positiva és que les vacunes actuals també funcionen amb la soca britànica: als hospitals no hi ha pacients vacunats ingressats ni personal sanitari vacunat que estigui de baixa.

 

Soca britànica i relaxament de la prevenció

Als facultatius els preocupa que la soca britànica pugui ser contagiosa durant més temps. Per tot plegat, els metges demanen que s'ampliï el temps de confinament i la quarantena dels malalts que no requereixen hospitalització de 10 a 14 dies. 

El cap de servei de Medicina Intensiva de l'Hospital Arnau de Vilanova, Jesús Caballero, afirma que aquesta variant, juntament amb el relaxament generalitzat de la població, poden haver estat dos factors responsables de l'augment recent dels casos.

 

Imatge d'arxiu de la Unitat d'Angioradiologia de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida
Imatge d'arxiu de la Unitat d'Angioradiologia de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida (ACN / Cedida Hospital Arnau de Vilanova)

Alerten que els temps entre una onada i una altra de la Covid són cada vegada més curts i que això fa "que no s'acabi de fer net" i ja augmenti el nombre de pacients ingressats. Això fa que l'esforç organitzatiu i de gestió sigui encara més alt perquè ja s'acumula el cansament d'un any sense descans. El cap de Medicina Intensiva de l'Arnau de Vilanova destaca "l'esforç descomunal" que estan fent els professionals sanitaris, especialment a les plantes Covid-19.

El primer cas de Covid a Lleida es va detectar el 10 de març. Ningú s'esperava que el coronavirus fos tan greu i es contagiés tan ràpid, al març van arribar a tenir 232 persones ingressades per Covid-19 i l'UCI ja no hi cabien més pacients. La pandèmia els va agafar per sorpresa i ha deixat seqüeles entre el personal sanitari que seran difícils de superar. 

També fan una crida a la població perquè no abaixi la guàrdia tot i la relaxació de les mesures de contenció de la mobilitat. Asseguren que el procés de vacunacio no és encara suficientment generalitzat per poder controlar la pandèmia i preveuen que les festes de Setmana Santa "faran molt de mal, com ja va passar per Nadal".

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Salut
Anar al contingut