Madrid

Els membres del nou govern de Rajoy juren o prometen el càrrec i fan el primer consell de ministres

Soraya Sáenz de Santamaría i María Dolores de Cospedal han estat les úniques ministres que han optat per la fórmula de la promesa; la resta han jurat el càrrec

RedaccióActualitzat

Els tretze ministres –vuit homes i cinc dones– que conformen el nou govern de Mariano Rajoy han jurat o promès el càrrec al palau de La Zarzuela en un acte que ha presidit el rei Felip VI.


Tot seguit s'han traslladat a La Moncloa, on s'han fet la primera foto de família a la seu del govern espanyol i han procedit a fer la primera reunió de Consell de Ministres d'aquesta legislatura, una reunió que ha estat curta.

Serà després del Consell de Ministres, al llarg de la tarda, quan les noves cares de l'executiu aniran a cada ministeri per fer el protocol·lari traspàs de carteres amb els seus antecessors al capdavant dels ministeris.

Primera jura o promesa de Felip VI

Ha estat la primera vegada que Felip VI prenia jurament dels càrrecs als nous ministres, ja que l'anterior executiu de Mariano Rajoy va fer el jurament davant del seu pare, el rei Joan Carles I, que va abdicar en Felip el juny del 2014.

El titular de Justícia, Rafael Catalá, que conserva la cartera amb què va arribar al govern, el setembre del 2014, ha estat el primer a fer el jurament davant d'un exemplar de la Constitució i un altre de la Bíblia. Després ha exercit com a notari major i ha donat fe del jurament o promesa de la resta de membres del nou gabinet.

 

 

A continuació ha promès el càrrec com a vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, que afegeix a les seves responsabilitats com a ministra de la Presidència les de la cartera d'Administracions Territorials. Sáenz de Santamaría deixarà de ser portaveu, una tasca que ara assumirà el ministre de Cultura, Iñigo Méndez de Vigo.

 

El següent ha estat el nou ministre d'Assumptes Exteriors i de Cooperació, Alfonso Dastis, que ha escollit la fórmula del jurament per acceptar el càrrec.

María Dolores de Cospedal ha estat la quarta membre de l'executiu de Mariano Rajoy a prometre el càrrec, com a ministra de Defensa.

 


D'un en un, la resta de membres del nou equip de govern de Mariano Rajoy han desfilat davant del rei Felip VI i del ministre de Justícia, Rafael Catalá, per fer el jurament del nou càrrec.

Tots els ministres han jurat el càrrec, excepte la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i María Dolores de Cospedal, que han optat per la fórmula de prometre el càrrec per la seva consciència i el seu honor.

Mariano Rajoy va jurar el càrrec de president del govern dilluns, 31 d'octubre, després de més de 300 dies de govern en funcions per la situació de bloqueig al Congrés. I ha trigat gairebé una setmana des de la investidura a concretar la composició del seu executiu.

Les noves cares de l'equip de govern que va anunciar dijous a la tarda Mariano Rajoy són el ministre d'Exteriors, Alfonso  Dastis; la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal; el titular d'Interior, Juan Ignacio Zoido; la ministra de Sanitat, la catalana Dolors Montserrat; el nou ministre de Foment, Iñigo de la Serna, i el nou titular d'Energia, Álvaro Nadal.

L'intercanvi de carteres

Cospedal hereta la cartera de Morenés i passa revista

La litúrgia de l'intercanvi de carteres, amb els ministres sortints i entrants, l'hem començat a veure aquest migdia. María Dolores De Cospedal ja ha passat revista a les tropes per primer cop com a ministra de Defensa, sota la pluja i heretant la cartera de Pedro Morenés. És la segona dona responsable dels exèrcits, després de Carme Chacón. En el seu primer discurs la també número dos del PP ha demanat unes forces armades modernes que s'adaptin als nous temps i que treballin per la grandesa d'Espanya.

 

Alfonso Dastis rep Exteriors de mans de García-Margallo

Al ministeri d'Exteriors, traspàs de cartera entre José Manuel García-Margallo i Alfonso Dastis.  Dastis, fins ara ambaixador espanyol davant la Unió Europea, va ser el primer nomenament d'un diplomàtic fent per García-Margallo. El ja exministre ha destacat que una de les seves fites ha estat frenar els excessos d'algunes comunitats com Catalunya en la seva acció exterior.

 

Catalá passa el testimoni de Foment a Íñigo de la Serna

A la seu del Ministeri de Foment, Íñigo de la Serna, ha rebut la cartera de mans de Rafael Català, que n'era el ministre en funcions des que Ana Pastor se'n va anar a presidir el Congrés. Pastor, la vicepresidenta Santamaría i altres ministres han estat presents en el relleu. De la Serna, fins avui alcalde de Santander, diu que encara ha d'aterrar al Ministeri, però que pensa aplicar criteris de prudència.

 

Presa de possessió d'Álvaro Nadal

Álvaro Nadal ha rebut de mans de Luis de Guindos la cartera d'Energia i Turisme i Agenda Digital, que incorpora el mercat de les telecomunicacions.
De Guindos ha destacat el bagatge que Nadal ha acumulat a la segona fila del govern, en què ha tingut una gran influència sobre la política econòmica del govern. Nadal, per la seva banda, ha destacat que els principals reptes de la legislatura seran la millora de la competitivitat del sector energètic i de les telecomunicacions, per ajudar a la competitivitat de les empreses.

 

Montserrat pren possessió de la cartera de Sanitat

Dolors Montserrat, l'única ministra catalana del nou executiu de Rajoy, ha pres possessió del càrrec aquesta tarda. En arribar al saló d'actes del ministeri, Montserrat ha rebut l'abraçada de la seva mare, la històrica militant del PP català del mateix nom. Dolors Montserrat ha rebut la cartera de Sanitat, Serveis Social i Igualtat de mans d'Alfonso Alonso i Fátima Báñez, que fins ara es repartien les seves competències. Montserrat s'ha compromès a treballar pels més desafavorits i ha destacat que per a una catalana és un privilegi servir Espanya. Montserrat s'ha expressat en Català:

"Espanya és el meu país i Catalunya la meva terra".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut