Els líders polítics que han caigut després d'un referèndum

RedaccióActualitzat

Renzi s'ho jugava tot en el referèndum d'aquest diumenge a Itàlia i ha perdut. És l'últim d'una llarga llista de líders que han caigut per culpa d'haver supeditat la seva continuïtat a la victòria en un referèndum.


Una de les víctimes més sonades, perquè ningú li demanava que el convoqués, va ser David Cameron, que va perdre amb el Brexit.

Juan Manuel Santos encara aguanta, però el pitjor dia de la seva vida va ser el del "no" dels colombians als acords de pau amb les FARC. Al final, Santos ha optat per aprovar-los reformulats via Parlament.


Una altra víctima dels plebiscits és Alex Salmond, l'independentista escocès, que va veure com els seus compatriotes preferien quedar-se a dins del Regne Unit. I encara, si ens remuntem en el temps, el malestar popular contra Jacques Chirac va fer que els francesos, el 2005, votessin contra la Constitució europea.

Encara que el francès més il·lustre caigut per un referèndum va ser Charles De Gaulle, quan, després d'aconseguir-ho tot, va haver de plegar per culpa de perdre un referèndum sobre les regions el 1968 ideat per ell mateix.

Anar al contingut