Lletres a la façana principal de la Ciutat de la Justícia
Aleves ha estat citat aquest dimarts a la Ciutat de la Justícia

Els jutges alerten dels perills de legislar a la carta

En una entrevista al canal 3/24, els portaveus de l'Associació Judicial Francisco de Vitoria i de Jutgesses i Jutges per a la Democràcia han estat molt crítics amb la reforma per desbloquejar la renovació del poder judicial

Redacció/ACNActualitzat

La reforma per desbloquejar la renovació del Tribunal Constitucional que planteja el govern espanyol, que en modifica el sistema d'elecció, continua portant cua i aixeca crítiques entre els jutges.

L'Associació Judicial Francisco de Vitoria creu que és una mostra més d'"ingerència" política en la justícia. En una entrevista al canal 3/24, el seu portaveu, Jorge Fernández, ha assegurat que la reforma --que estableix una majoria simple dels vocals per elegir els dos magistrats del TC-- posa en risc els equilibris constitucionals bàsics.

"Ens sembla extremadament perillós que per una anomalia institucional s'intenti buscar una drecera constitucional que pot tenir conseqüències en el futur bastant greus", assegura.

Segons Fernández, hi ha el risc que una composició de poder determinada ocupi tots els llocs de poder públics. Així, ha dit que és una "drecera" i pot implicar una caiguda en el "sectarisme".

Per la seva banda, la portaveu de Jutgesses i Jutges per a la Democràcia, María del Prado Escoda, veu normal que l'executiu vulgui fer "alguna cosa" per desbloquejar la renovació del tribunal i "únicament els queda la iniciativa legislativa". Ara bé, també en declaracions al 3/24, ha demanat tenir en compte que no es pot legislar pensant en una situació concreta, sinó en el fet que tot allò que es modifiqui s'aplicarà en el futur i en diferents casos.

L'Associació Professional de la Magistratura també ha estat molt crítica a través d'un comunicat en què lamenta la "indesitjable degradació" de les institucions que, a parer seu, suposa la reforma.

En concret, ha criticat que es pretengui "alterar" la majoria en l'elecció dels magistrats i ha considerat que aquesta proposta recorda la que es va plantejar el 2020 per modificar les majories en l'elecció dels membres del Consell General del Poder Judicial i sobre la qual la Comissió Europea es va mostrar crítica.

L'organització ha subratllat que la proposta suprimeix també la verificació dels requisits requerits per als magistrats proposats, una situació que consideren encara més greu tenint en compte que el govern espanyol ja ha fet la seva proposta per al nomenament dels dos magistrats del TC que li toquen: l'exministre Juan Carlos Campo i la magistrada catalana Laura Díez.

Per tot plegat, lamenten que la proposta contribueix a la degradació de les institucions i a l'"estesa sensació de fracàs de defensa dels drets dels ciutadans". També reclamen "responsabilitat institucional" per garantir els valors de l'estat de dret.


Alerta també per la malversació

Pel que fa a un altre dels canvis dins el Codi Penal que estan damunt la taula, el del delicte de malversació plantejat per ERC, la portaveu de Jutgesses i Jutges per a la Democràcia ha alertat que aquesta modificació no s'aplicaria només en casos concrets, sinó en una "multitud de supòsits". Això, ha afirmat, farà que hi hagi casos en què "no seran condemnats".

En la mateixa línia, María del Prado Escoda ha reconegut que és facultat del poder legislatiu impulsar o no una modificació, però ha demanat que es tingui en compte que quan es legisla es fa per al conjunt de casos.

Pots recuperar les entrevistes senceres aquí:

ARXIVAT A:
CGPJTribunal Constitucional Judicial
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut