El Parc Olímpic de Londres al mes d'abril. (Foto: Wikimedia Commons)
El Parc Olímpic de Londres al mes d'abril. (Foto: Wikimedia Commons)
Londres

Els Jocs Olímpics propicien la regeneració de l'East End de Londres però també l'especulació

Només falten dos dies per a l'inici dels Jocs Olímpics de Londres, un esdeveniment esportiu que també ha transformat una de les zones més oblidades de la ciutat, a l'est de la capital britànica. Per a alguns, la regeneració ha estat tot un èxit, però per a altres només ha impulsat moviments especulatius. Les dades econòmiques no sembla que donin la raó als més optimistes.

RedaccióActualitzat
A dos dies de l'inici dels Jocs Olímpics i a peu del modern de Parc Olímpic de Londres, hi ha polèmica al barri de Stratford, a l'est de la ciutat. Era un dels racons més pobres i oblidats de la capital britànica. Però ara s'ha modernitzat totalment amb la construcció del Parc Olímpic i del projecte Stratford.

El govern britànic assegura que els Jocs han servit per regenerar aquesta àrea i que deixaran més de 16.000 milions d'euros en turisme i negocis. Però molts dels veïns d'aquesta zona no ho tenen tan clar.

Moltes cases ja han estat desallotjades. Alguns veïns diuen que els volen fer fora quan els Jocs s'acabin. I és que ara tenen a prop un important centre comercial i bones comunicacions. Al costat de les antigues torres d'habitatge oficial barat, ara s'hi construeixen pisos nous. De tota manera, les dades econòmiques no sembla que donin la raó a les autoritats britàniques, sinó als més escèptics.

El Producte Interior Brut de la Gran Bretanya va caure el segon trimestre un 0'7% i acumula el tercer trimestre consecutiu de contracció. Això és més del que calculaven els analistes, que esperaven que els Jocs Olímpics fessin revifar l'activitat econòmica.

Les dades són decebedores, segons ha admès l'Oficina Estadística Britànica. L'economia del Regne Unit no només s'ha tornat a contraure per tercer trimestre consecutiu, sinó que a més ho ha fet en un 0,7%, més del doble que el període anterior.

El sector de la construcció és el que més ha caigut, amb un 5,2%, però amoïnen en especial els resultats del sector serveis a les portes dels Jocs Olímpics i en l'any del Jubileu de diamants de la reina, dos esdeveniments que s'esperava que rellançarien l'economia britànica.

Des de l'oposició, el Partit Laborista ha criticat la manca de visió del govern, sobretot retallant la construcció de projectes i vivendes de protecció oficial.

El govern britànic estudiarà l'impacte del festiu extraordinari al país per celebrar el Jubileu reial. I també, com no podia ser d'altra manera, el mal temps que ha fet aquesta primavera i les primeres setmanes d'estiu.

Anar al contingut