La Guàrdia Civil a Sant Julià de Ramis l'1-O (Reuters)
La Guàrdia Civil a Sant Julià de Ramis l'1-O (Reuters)

Guàrdies civils de l'1-O es queixen que han rebut "una felicitació irrellevant"

Dues associacions de la Guàrdia Civil es queixen que la "felicitació" per l'actuació l'1 d'octubre no ha servit per ascendir a l'escalafó o canviar de destinació

RedaccióActualitzat

Una "felicitació irrellevant". Així defineix la principal associació de la Guàrdia Civil el que han rebut els agents que van participar en l'operació Copèrnic de la tardor del 2017 a Catalunya. En un comunicat, l'Associació Unificada de la Guàrdia Civil (AUGC) lamenta que la "recompensa" per actuar l'1 d'octubre no té cap repercussió en la carrera dels agents destinats a Catalunya pel referèndum:

"La Zona de la Guàrdia Civil de Catalunya ha concedit una felicitació, que en molts casos ni tan sols inclou el seu registre en el full de serveis, i que, per tant, no comptarà per als ascensos o la petició d'un canvi de destinació"

AUGC és la principal associació amb representació al Consell de la Guàrdia Civil i la degana de totes les associacions de la benemèrita.

El reconeixement s'ha tramitat des de la Zona de Catalunya a un total de 4.915 agents de la Guàrdia Civil. AUGC assegura que molts altres agents desplegats entre setembre i desembre del 2017 ni tan sols han tingut aquesta felicitació.

Interactiu relacionat: Mapa de la memòria audiovisual de l'1-O

L'Associació defensa que el "manteniment de la seguretat ciutadana davant l'escalada del secessionisme a Catalunya" hauria de ser reconegut amb l'Orde al Mèrit Policial i l'Orde del Mèrit de la Guàrdia Civil. En concret, reclama les creus amb distintiu vermell, que comporta una pensió, o blanc que, entre altres mèrits, reconeix aquells serveis "amb un alt sentit del patriotisme o de la lleialtat".

En el comunicat, l'Associació afegeix que hi ha una discriminació als agents que van treballar a Catalunya "davant del secessionisme". Denuncien que han estat exclosos de la comissió de servei per al dispositiu "Pas de l'Estret".


"Una simple felicitació"

Una altra associació, menys representativa però amb nombrosos comandaments afiliats, APROGC, ha portat el cas a les xarxes socials amb una campanya que implica esportistes reconeguts.

En el seu compte de Twitter, l'APROGC denuncia la situació i la posen en còpia a personalitats de l'esport, com Rafa Nadal, Marc Márquez, Carolina Marín o Marc Gasol.



Ascendits i convidats a hotels

Malgrat el malestar dels agents, després del primer d'octubre hi va haver ascensos i condecoracions, si més no entre els comandaments. És el cas del cap de la Guàrdia Civil a Catalunya. Ángel Gozalo va ser ascendit a tinent general, el màxim rang a l'institut armat, només dos mesos després del referèndum.

El responsable del dispositiu policial de l'1-O, Diego Pérez de los Cobos, també va ser ascendit el març del 2018. Va ocupar el càrrec de cap de la Comandància de la Guàrdia Civil a Madrid, el màxim lloc de responsabilitat de la benemèrita a la capital espanyola.

I, en una iniciativa privada, hotelers murcians van oferir estades gratis als policies desplaçats a Catalunya.

ARXIVAT A:
Guàrdia CivilReferèndum 1-O
Anar al contingut