Un home i una nena caminant pel barri de Gràcia de Barcelona ( EFE/Alejandro García)

Els detalls sobre la sortida dels menors de 14 anys a partir de diumenge

Un cop al dia, durant una hora, i sense allunyar-se més d'un quilòmetre de casa: són les condicions bàsiques per a les sortides de nens i nenes després de sis setmanes de confinament

RedaccióActualitzat

Els nens i nenes podran sortir, a partir de diumenge, un cop al dia durant una hora sense allunyar-se més d'un quilòmetre de casa. Ho ha explicat en roda de premsa el vicepresident de Drets Socials, Pablo Iglesias, que ha comparegut juntament amb el ministre de Sanitat, Salvador Illa.

Aquest dimecres ja es va començar a filtrar el contingut de l'esborrany amb què treballava el govern espanyol per relaxar el confinament dels 6 milions de nens i nenes de menys de 14 anys de l'estat.

Ja es preveia que no podien ser més de tres menors que convisquin al mateix domicili els que surtin a passejar junts, i que haurien d'anar sempre acompanyats per un adult, que podrà ser un germà gran si ja ha assolit la majoria d'edat.  

Com s'havia dit, podran córrer, saltar i fer exercici. Això sí, respectant en tot moment el distanciament social, és a dir, la distància de seguretat: 2 metres si és possible i, si no, com a mínim un metre. I hauran d'estar acompanyats en tot moment per un adult que se'n faci responsable.

Podran sortir amb joguines pròpies, com pilotes i patinets, però no fer servir parcs infantils públics ni elements o mobiliari de zones infantils comunitàries.
 

Franges horàries diferents segons el govern

El govern estableix una franja horària molt àmplia per a les sortides dels menors, de nou del matí a nou del vespre, però demana evitar les hores punta per minimitzar el risc de contagi.

De tota manera, la Generalitat manté la recomanació de sortir per franges horàries segons l'edat, una proposta que per ara no ha validat el govern espanyol per evitar que "surti tothom a la mateixa hora": 

"Tot i que, per part del govern de l'estat espanyol, no s'han dictat unes franges horàries com sí que estem recomanant des del govern de Catalunya, entenem que les famílies poden fer cas de les recomanacions que fa el govern de Catalunya.

Perquè es tracta que els nens i nenes, infants i joves del nostre país puguin començar a sortir al carrer com una mesura excepcional, no amb normalitat, i, per tant, ho hem de fer intentant evitar al màxim els contagis." 

La Generalitat va fixar aquestes franges per edats:

- Entre les 12 i les 2 del migdia, menors d'entre 0 i 6 anys

- De les 4 a les 6 de la tarda, els d'entre 6 i 16 anys

- De les 6 a les 8 del vespre, els de 16 a 18 anys

Després de les crítiques per l'horari fixat per als més menuts, que en molts casos coincideix amb l'horari de dinar i la migdiada, el govern es va mostrar obert a canviar la franja.


Els adolescents poden sortir com els adults

Pel que fa als menors de 14 a 18 anys, el ministre Illa ha assegurat que poden sortir a fer les mateixes activitats que es permeten als adults, sempre que els seus tutors legals els ho permetin.

Per últim, els menors que tinguin febre o símptomes compatibles amb la Covid-19 no podran sortir al carrer.

 

Cal que els nens i nenes portin mascaretes per sortir?

Segons ha assegurat el ministre Illa, la mascareta és recomanable si no es poden complir les condicions d'higiene bàsiques: distància de seguretat, rentar-se molt les mans i mantenir una higiene molt estricta en espais públics i privats. Illa ha recordat, però, que l'ús de mascaretes no substitueix les mesures anteriors.

Per la seva banda, el Departament de Salut recomana que, a partir de 3 anys, en portin; considera que per als infants de 0 a 3, no cal. La consellera Alba Vergés ha assegurat que poden fer servir les mateixes que els adults i que les podran anar a recollir a les farmàcies de manera gratuïta i vinculada a la targeta sanitària del menor, com ja passa amb els adults.

Salut també avala que se'n puguin fer de casolanes a casa per fer-les a mida. Els farmacèutics alerten, però, que el preu que ara mateix els donen els proveïdors fa impossible vendre-les a 0,96 cèntims, el preu màxim fixat pel govern.

 

Iglesias demana disculpes als nens i nenes

Pablo Iglesias ha demanat disculpes als nens i nenes per no haver estat clar fins ara pel que fa als detalls del seu desconfinament. "Quan s'han de prendre decisions difícils a vegades podem cometre errors", ha dit, dirigint-se directament a ells.

També ha volgut donar les gràcies a tots els infants pel "paper tan important" que han fet quedant-se a casa durant tants dies.

"L'aplaudiment de tota la societat se'l mereixen els nens i nenes."


El vicepresident Iglesias ha fet autocrítica també en el torn de preguntes dels periodistes. Això, després de la polèmica que va generar un primer anunci, dimarts, quan la ministra portaveu va assegurar que només podrien sortir per acompanyar un adult a comprar. Les veus adverses van obligar La Moncloa a rectificar, i només unes hores més tard compareixia el ministre Illa per dir que finalment podrien passejar. 


Un document pactat amb els experts

Tant Illa con Iglesias han volgut destacar que aquest document, que preveuen publicar al BOE dissabte perquè entri en vigor diumenge, l'han pactat amb experts i actuant amb "màxima prudència". 

Iglesias ha ressaltat que han buscat un equilibri entre mesures de prevenció sanitari i les necessitats emicionals dels nens i nenes d'Espanya. 

També ha afirmat que les mesures no funcionen gràcies a les publicacions del BOE, sinó gràcies "a la consciència social", que és "determinant", ha assegurat.

Pel que fa a la resta de la població, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va assegurar que el desconfinament es farà de manera lenta i gradual i serà reversible si la situació ho requereix. Ho va anunciar al Congrés, on va aconseguir llum verda per allargar l'estat d'alarma fins al 9 de maig.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Menors
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut