Una nena fa bombolles de sabó des de la finestra de casa, a Ourense (EFE/Brais Lorenzo)
Els nens podran sortir a passejar a partir de diumenge 26 (EFE/Brais Lorenzo)

Illa rectifica i anuncia que els menors de 14 anys podran sortir a passejar

El govern espanyol canvia de parer després de les crítiques i els nens podran sortir de casa a partir de diumenge

Irene Vaqué ReigActualitzat

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat que donarà l'ordre perquè els menors de 14 anys puguin sortir a passejar a partir d'aquest diumenge, 26 d'abril.

D'aquesta manera, el govern espanyol rectifica la mesura anunciada aquest dimarts al migdia. En un principi, s'ha anunciat que els infants podrien sortir de casa per acompanyar els adults amb qui conviuen, però només per fer les activitats permeses dins de l'estat d'alarma. A més, aquest alleugeriment del confinament havia d'entrar en vigor el dilluns dia 27.

Finalment, però, el govern espanyol ha canviat de parer i el ministre ha anunciat que sí que es permetrà que els nens puguin sortir a caminar:

"Aquest és un govern que escolta. Aquest cap de setmana emetré una ordre perquè els nens puguin sortir a passejar, des de diumenge mateix."

Preguntat per l'abast d'aquesta passejada, Illa ha explicat que "passejar és passejar" i ha afegit que ho regularan i en donaran els detalls els pròxims dies.

La mesura, aprovada aquest dimarts pel Consell de Ministres, afecta els més de 6,8 milions de criatures d'entre 0 i 14 anys que hi ha Espanya, segons dades de l'INE de l'1 de gener.

Les escoles van tancar el 13 de març i aquell mateix divendres el president espanyol, Pedro Sánchez, va declarar l'estat d'alarma a partir de l'endemà. Per tant, quan nens i nenes surtin al carrer, farà sis setmanes que estaran confinats, amb les conseqüències que pot comportar.

Tot i que aquest alleujament de les restriccions, el ministre Illa ha insistit que "no estem en fase de desescalada", sinó que es manté el confinament, encara que es prenguin determinades mesures per fer-lo més suportable.

D'altra banda, el ministre de Sanitat també ha anunciat que s'ha fixat un preu màxim de 0,96 euros per a les mascaretes quirúrgiques, IVA inclòs.

Una dona emprova mascaretes a dues menors (EFE/Salas)
Una dona emprova mascaretes a dues menors (EFE/Salas)

 

Les crítiques dels pediatres

Sobre el perquè del canvi d'opinió, el ministre s'ha limitat a dir que l'executiu espanyol ha actuat "amb la màxima prudència" i que ha pres la decisió després d'escoltar "els experts i la societat".

El fet és que l'anunci del migdia que només es deixaria sortir els infants per acompanyar els grans a fer els encàrrecs permesos ha rebut diverses crítiques, començant per l'Associació Espanyola de Pediatria. Els pediatres han mostrat el "desacord total" amb la mesura i ha advertit que llocs com els supermercats "no són els més adequats" perquè hi vagin els menors.

L'AEP ha recordat que, tal com van traslladar al mateix govern espanyol, l'objectiu seria que els més petits puguin "prendre l'aire" i/o "fer una passejada" i ja apuntaven per on havien d'anar els trets.

"Sent molt més susceptibles d'un aïllament social segur una sortida a llocs poc transitats i amb espais oberts com carrers o avingudes properes al domicili i, per descomptat, molt més agradable per a nens i famílies."

L'AEP ja deia que quedava a l'espera que es "clarifiqués" l'assumpte i d'una "guia amb les mesures concretes" en les quals els nens han de fer les sortides. També ha aplaudit que s'hagi inclòs els menors fins a 14 anys en la mesura.

La queixa de les famílies s'ha traslladat a Twitter amb l'etiqueta #NiñosEnLaCalleYa, que s'ha situat com un dels temes més comentats del moment a tot l'estat.  

Queixes de polítics i a Twitter

També han qüestionat la mesura polítics, també des la banda de Podem, soci del govern de coalició amb els socialistes. És el cas de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, o els dirigents del PP i Cs, Pablo Casado i Inés Arrimadas. Tots han reclamat que es permetés als més petits sortir de casa per anar a passejar, amb mesures de seguretat.

Després de la rectificació, el vicepresident segon del govern espanyol i dirigent d'Unides Podem, Pablo Iglesias, s'ha felicitat que s'hagin "adoptat les recomanacions que plantejava la nostra Direcció General de Drets de la Infància i l'Adolescència".

Iglesias ha destacat que la ciutadania ha demostrat "un enorme compromís amb les mesures de confinament" i s'ha mostrat convençut que la gent "aplicarà amb prudència" les mesures.

El govern espanyol és el que té l'última paraula a l'hora de dir com es fa l'alleugeriment del confinament. Caldrà veure si les mesures concretes s'assemblen o no a la proposta que va anunciar la Generalitat i que repartia les sortides de menors en diverses franges horàries.

ARXIVAT A:
Coronavirus MenorsEstat d'alarma
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut