Els despreniments de roques obliguen a cancel·lar rutes per pujar al Mont Blanc

A la fosa accelerada de neu de les darreres setmanes s'hi afegeix que es desfà el permagel, cosa que desestabilitza especialment el terreny

RedaccióActualitzat

Diverses companyies de guies de muntanya han cancel·lat temporalment les rutes d'ascensió al Mont Blanc per la via més habitual, el Couloir du Goûter. La calor extrema i, sobretot, els despreniments de roques continus fan que l'excursió sigui massa perillosa.

Les autoritats fa setmanes que en desaconsellen l'ascensió, i alerten que encara són molts els excursionistes que continuen fent-la malgrat els riscos que comporta.

Els experts ho atribueixen a la crisi climàtica, ja que la calor i la sequera fan que la neu de la glacera es fongui i les roques es desprenguin. Les onades de calor successives es noten amb força, també a les zones de muntanya.

A la fosa accelerada de neu de les darreres setmanes s'hi afegeix el permagel de la muntanya, que també es desfà. És un gel que es manté durant tot l'any i que fa possible que les roques i el terra continuïn estables.

Quan es fon, perd la capacitat de retenir els rocs i es produeixen desplomaments i despreniments que poden ser letals. Aquestes són imatges del mateix passadís Coulouir du Goûter, camí del cim del Mont Blanc, compartides fa pocs dies a les xarxes:

 

El Mont Blanc, fronterer entre Itàlia i França, és un cim emblemàtic i punt culminant dels Alps. Té una altitud de 4.808 metres, i és el més alt de la Unió Europea.

Algunes de les rutes de muntanya més mítiques dels Alps també són impracticables aquest estiu, perquè són massa perilloses. El secretari general de l'associació suïssa de guies de muntanya, Pierre Mathey, ha declarat a l'agència France Presse:

"Normalment els tancaments solen arribar a l'agost, però cada vegada són abans. La decisió de tancar no és fàcil de prendre."

A Suïssa, molts guies han renunciat a escalar el Jungfrau. També es desaconsella seguir les rutes situades als vessants italians i suïssos del mont Cerví.

 

 

ARXIVAT A:
Medi ambientFrançaItàliaCrisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut