Manifestació contra els desnonaments per impagament de la hipoteca
Manifestació contra els desnonaments per impagament de la hipoteca

Només es podrà desnonar a partir de 12 quotes impagades i no 3, com fins ara

El Suprem assumeix els terminis de la Llei Hipotecària, que va entrar en vigor al juny

Actualitzat

El Tribunal Suprem ha dictaminat que els jutges només podran ordenar un desnonament quan hi hagi dotze quotes impagades de la hipoteca.

Això és un canvi en relació amb el que hi havia fins ara, quan els jutges podien ordenar el desnonament amb només tres impagaments.

Per tant, el Suprem assumeix els terminis de la Llei Hipotecària, que va entrar en vigor al juny, que estableix un any d'impagaments per poder fer un desnonament.

 

 

La nova Llei Hipotecària diu que només es podrà iniciar el procediment de desnonament quan hi hagi 12 quotes impagades o el 3% del capital de la hipoteca durant la primera meitat de durada del préstec.  

Els magistrats del Suprem limiten el desnonament als casos d'impagament de més "gravetat", és a dir, els que superin les 12 quotes impagades que preveu la llei.

Per ordenar una execució hipotecària durant la segona meitat de vida del préstec, hi haurà d'haver impagaments equivalents al 7% del capital o més de 15 quotes sense pagar.

Tot això es produeix després d'una sentència de la justícia europea sobre aquest procediment.
 

Dimarts, l'advocat general del Tribunal de Luxemburg, Maciej Szpunar, va presentar les seves conclusions sobre el cas de les hipoteques referenciades a l'índex IRPH i va considerar no és una clàusula transparent i que, per tant, podria ser abusiva.

El Tribunal de Luxemburg no emetrà la seva sentència fins d'aquí uns mesos, però històricament, en la majoria dels casos, segueix les recomanacions de l'advocat general.
 

Es calcula que a Catalunya hi ha més de 300.000 hipoteques referenciades amb l'IRPH, i a Espanya serien un milió els afectats.


17.000 casos als jutjats

La clàusula de venciment anticipat pot sonar a travallengües, però és la que utilitzen els bancs per anar als jutjats i iniciar un desnonament. Ja va ser declarada com una clàusula abusiva i per això la justícia europea va instar que es busquessin alternatives.

Ara, la sentència d'avui del Tribunal Suprem busca desembussar més de 17.000 casos als jutjats encara paralitzats. 

El TJUE va assumir aquesta clàusula de venciment anticipat com abusiva, però va deixar marge demanant als tribunals espanyols una alternativa o procediment que beneficiés els consumidors. 

Ara, el Suprem assumeix que mantenir la clàusula de venciment anticipat però flexibilitzant els impagaments de tres a dotze (i assumint els terminis de la nova llei hipotecària ja vigent), és el procediment més favorable pel consumidor.


L'axrivament, menys favorable

L'alternativa, que segons el Suprem seria menys favorable, seria l'arxivament de totes aquests processos d'execució ja iniciats per la nul·litat de la clàusula, i iniciar uns nous. 

Aquest fet allargaria els terminis i generaria costos nous als bancs, a més de permetre als afectats seguir al seu habitatge.

Per això, el magistrat de primera instància del jutjat de Barcelona, Guillem Soler, creu que la decisió del Suprem no ha estat la més favorable pel consumidor, que segurament preferiria arxivar i tornar a tenir un procediment nou en uns anys mentre no són desnonats. 

"El fons de la qüestió que es va plantejar al TJUE és si un contracte hipotecari pot subsistir si s'anul·la la clàusula de venciment anticipat, i el Suprem ve a interpretar que no pot fer-ho en contra d'un pensament general entre els jutges de que sí pot". 

ARXIVAT A:
Hipoteques
Anar al contingut