Els dèficits de la xarxa ferroviària i el discurs anticatalanista, en campanya

Per partida doble, Catalunya és al centre del debat

RedaccióActualitzat

El mapa d'incidències a la xarxa ferroviària catalana ha estat l'excusa dels partits catalans, en campanya, per polemitzar sobre qui és responsable de les deficiències del servei. Uns, el PP, posen l'accent en la falta de seguretat; mentre que Esquerra, Convergència i En Comú Podem assenyalen la falta d'inversió del govern espanyol.

I de la mà de Susana Díaz també entra en campanya el discurs anticatalanista. Per partida doble, doncs, Catalunya és al centre del debat.

Convergència

Convergència acusa l'Estat de tenir una visió radial i centralista de les infraestructures, i de gestionar-les amb criteris de sectarisme polític. El conseller Rull i el candidat, Francesc Homs, han dit que és "una vergonya" que Jorge Fernández Díaz atribueixi la majoria dels problemes de Rodalies als robatoris de coure:

"No sé si li ha dit el Marcelo, que és aquella mena de veu que diu que porta al costat, o és un miratge inexplicable, no? No té ni categoria d'excusa, això. Té categoria d'argument de mal gust."

ERC

El republicà Gabriel Rufián ha revelat que fa vint anys que pateix, com a usuari, les incidències de Rodalies. Ho ha dit en una entrevista a "Els matins" de TV3:

"Rodalies és el reflex d'un estat contra un altre estat. Al final, Rodalies ha estat una fàbrica d'independentistes."

PP

El candidat del PP de Catalunya a les eleccions del 26 de juny, Jorge Fernández Díaz, també hi ha fet referència:

Sempre hi ha un enemic. Interior, anterior o exterior. Mai hi ha una responsabilitat dels que gestionen. Dels que governen. Potser perquè no saben governar.

En Comú Podem

Des d'En Comú Podem també s'ha denunciat el dèficit en inversions ferroviàries, de les quals se n'han executat moltes menys de les previstes. Igual que Homs i Rufián, Xavier Domènech ha contestat a la presidenta andalusa, que ahir es va referir a la proposta d'hisenda catalana.

Susana Díaz:

Podem no és de fiar. Què estan dient amb tot això que defensen una hisenda  catalana? Què volen, trossejar la riquesa d'aquest país? Què estan dient als andalussos? Que la primera entitat financera és "La Caixa" quan els andalusos paguin els seus préstecs, interessos, hipoteques aniran a Catalunya i cotitzaran en aquesta hisenda catalana?

 

Xavier Domènec:

El millor que pot passar perquè els andalusos i les andaluses tinguin recursos, de la mateixa manera que els catalans i les catalanes, és acabar amb la corrupció.

 

Domènech també ha anunciat mesures contra la corrupció, que a Espanya, diu, s'ha assumit com a normal. Proposa no contractar empreses amb seus a paradisos fiscals.

PSC

La candidata del PSC creu que si el 26 de juny guanya el PP, Espanya es quedarà, en dos anys, sense sistema públic de pensions. Per evitar-ho, Meritxell Batet proposa un impost finalista sobre les grans fortunes. L'anunci l'ha fet a la seu d'UGT on ha també ha exigit a Podem "que no parli tant de referèndums i més de les emergències socials":

"Convido a Podemos que parli d'això. Que parli de les emergències socials. Que parli de l'ingrés mínim vital. Que parli de les pensions i de com garantir el sistema de pensions i que deixin de parlar de referèndums que no parlen de res i que no resolen res."

C's

Ciutadans no donarà en cap cas suport a una hipotètica investidura de Rajoy. Això és el que ha dit avui Albert Rivera des de Catalunya, en la seva segona visita aquesta campanya. També ha dit que a Espanya no cal canviar-ho tot. Només allò que no s'ha fet bé o el que ja no serveix per a l'Espanya del segle XXI. Calen millores, ha assegurat avui a Barcelona, grans reformes per modernitzar l'Estat. I amb Rajoy és impossible, avisa. Per això descarta qualsevol suport de Ciutadans. També l'abstenció.

No volem que Rajoy governi. No volem que continuiï governant. Més clar ja no ho puc dir. Espanya viu un fi de cicle i aquest cicle necessita un nou entrenador. Si des del PP no volen comptar amb altres partits, doncs no passa res, però si volen comptar, tant PP com PSOE,  amb el suport de Ciutadans, hi haurà d'haver canvis.

Rivera està convençut que una Espanya moderna seduirà aquells catalans descontents que ara opten per la independència.  

PP

Mentrestant, Mariano Rajoy continua fent campanya als llocs més diversos. Avui ha anat fins a una granja de vaques d'Astúries després que ahir visités un camp de carxofes. El president en funcions ha defensat la gestió del govern a l'hora d'afrontar la crisi econòmica:

"A aquells qui parlen de canvi jo els diré que el canvi va començar a Espanya fa quatre anys. Quan vam passar del rescat al no rescat. De la fallida a una situació de normalitat. Del creixement negatiu al positiu i de la destrucció de feina a la creació de llocs de treball. Ara toca perseverar."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut