Càrregues a Via Laietana  (Reuters/Albert Gea)
Càrregues a Via Laietana (Reuters/Albert Gea)

Tornen les càrregues a Via Laietana davant la Prefectura de la Policia Nacional

El SEM ha atès 46 persones, 25 dels quals són agents dels Mossos d'Esquadra, un dels quals ha caigut d'un vehicle en marxa

RedaccióActualitzat

En la 12a jornada de protesta als carrers contra la sentència, han tornat les càrregues policials. Després d'una setmana sense incidents greus, aquest dissabte al vespre s'han viscut nous escenaris de tensió a tocar de la Prefectura de la Policia Nacional. Ha estat en una convocatòria dels CDR després d'una nova manifestació multitudinària de l'independentisme al carrer Marina de Barcelona.

Interior ha informat que hi ha set persones detingudes per la Policia Nacional. Cinc han quedat en llibertat provisional aquest diumenge. Com a mesura cautelar, el jutjat els prohibeix participar en manifestacions i concentracions de protesta mentre duri la instrucció.

El SEM ha atès 46 persones, 44 a Barcelona i 2 a Mataró. D'aquests 44 ferits, 25 són agents dels Mossos d'Esquadra, segons ha explicat el conseller d'Interior, Miquel Buch, en una roda de premsa aquest diumenge al matí.

Un d'aquests agents ferits ha caigut de dins d'un vehicle en el moment que es posava en marxa amb la porta oberta i té una fractura de genoll. 

Unes 10.000 persones han ocupat la Via Laietana, segons la Guàrdia Urbana, aquest dissabte al vespre, després de la manifestació al carrer Marina.


Tensió creixent i càrrega contundent

A les nou del vespre, quan la manifestació feia una estona que havia començat, la tensió a Via Laietana era forta, i els Mossos han començat les càrregues contra els concentrats. Els antiavalots han entrat pel carrer Comtal a la cantonada amb el carrer Magdalenes. En aquesta zona els manifestants havien tombat les tanques que defensaven el perímetre al voltant de la prefectura. En un moment s'han iniciat les corredisses: 

 

 

Després d'aquesta intervenció policial, la gent s'ha dispersat i el nucli més reivindicatiu ha abandonat la zona on havia quedat enquistat. 

 

La policia ha pujat fins a Via Laietana amb el carrer Jonqueres i s'han quedat formant un mur davant dels manifestants. Al davant, els assistents a la concentració han quedat asseguts a terra mentre cridaven consignes, però sense tirar cap objecte.

 

 

 

Més tard, alguns manifestants han girat cap a ronda de Sant Pere i d'altres han marxat cap a la plaça Catalunya. Els Mossos han pres posició a plaça Urquinaona. Algunes furgonetes han marxat també cap al Born.

La plaça Urquinaona ha començat a quedar-se buida mentre alguna barricada cremava al passeig de Gràcia i a Pau Claris.

 

 

 

 

Els últims enfrontaments entre manifestants, uns 200, i policia han sigut a Diagonal amb Jardinets de Gràcia, cap a un quart d'una de la matinada. S'han disparat algunes bales de Foam.

Davant d'aquestes actuacions policials, el director general dels Mossos d'Esquadra, Pere Ferrer, ha explicat al programa FAQS de TV3 que ha estat una minoria la que ha generat els incidents a Via Laietana.

"El que esperàvem és que hi hagués una manifestació multitudinària amb centenars de milers de persones al carrer i la policia garantint-ne la seguretat. I això ha estat un èxit. Això s'ha donat i no hi ha hagut cap incident. Esperàvem que hi hagués un segon escenari de concentració a Via Laietana, on s'han agrupat milers de persones i en què una minoria ha generat un incident en un punt concret. És l'escenari que esperàvem."

 

El carrusel, de nou

Encara que els Mossos neguen que hagin fet servir aquesta tècnica, una vegada més s'han vist furgonetes dels Mossos circulant a gran velocitat per dispersar els manifestants, com han denunciat des dels CDR i el centre Irídia.
 

 

Tornar les pilotes

La convocatòria d'aquest dissabte, "Tornar les pilotes a la policia", feia referència a l'ús de bales de goma per part dels agents, que han deixat diversos ferits.

La Via Laietana s'ha omplert molt ràpid. La majoria de gent venia de la manifestació que s'havia fet aquesta tarda al carrer Marina. Alguns han començat a tornar les pilotes que la policia els havia llançat en manifestacions anteriors.

L'acte s'ha fet davant de la Prefectura. Una bona part de pilotes portaven missatges escrits com ara "ni oblit ni perdó" i també llaços dibuixats.

Entre les pilotes a la policia també se'n podien veure de tenis i d'altres disciplines esportives.

 

 

 

 

En un determinat moment, alguns assistents a la manifestació han intentat obrir la porta del darrere d'una furgoneta de la Policia Nacional que era al carrer Magdalenes, i aleshores els antiavalots l'han allunyat del focus de tensió. Un grup de membres del cos s'han situat entre la furgoneta i els manifestants. En aquell moment, els concentrats els han llançat diversos objectes.

 

 

La manifestació havia començat amb molta tranquil·litat

Aquesta era l'ambient a Via Laietana vint minuts abans de l'inici de la concentració:

 

Al principi, a tocar de la plaça Urquinaona, alguns manifestants han fet un cordó al voltant de la concentració dels CDR.

 

 

 

Furgonetes atrapades

A la zona hi havia un fort desplegament policial, en especial a la porta de la comissaria de la Via Laietana. Cinc furgonetes d'antiavalots de la Policia Nacional han començat a baixar enmig de la multitud i han quedat atrapades entre la gentada:

 

 

Al cap d'una estona, agents de la Brimo els han obert el pas fins que han pogut sortir de la zona. El centre de defensa dels drets humans Irídia es preguntava quin sentit tenia aquest moviment amb furgonetes que ha fet la Policia Nacional:

 

Irídia també s'ha fet ressò de pràctiques humiliants per part de la policia durant la manifestació:

 

 

Periodistes ferits i escorcollats

Periodistes han denunciat escorcolls i identificacions per part de la policia:

 

Fins i tot alguns han resultat ferits per les càrregues de la policia:

 

 

 

ARXIVAT A:
Judici procésProcés catalàCDR
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut