Els boscos són bons per a la salut? Ho analitza un estudi pioner de la UAB

Al Japó, ja fa anys que els banys de bosc, "shinrin-yokues", es recomanen com a medicina preventiva

RedaccióActualitzat

Passejar pel bosc acostuma a transmetre una sensació de benestar. De fet, se sap que els boscos tenen efectes positius sobre la salut. Però, ara, un estudi de la Universitat Autònoma vol comprovar de quina manera hi influeixen els elements químics que desprèn la vegetació, i els microorganismes que hi viuen.

Els boscos tenen efectes positius sobre la salut, segons estudis ja fets, però ara es vol demostrar que el que emeten els arbres ens arriba al cos i ens fa bé.

La recerca forma part del projecte "Boscos sans per a una societat saludable" desenvolupat per l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) i el Centre de Recerca Ecològica i aplicacions Forestals (CREAF).

L'estudi que s'ha fet aquí al Montseny vol aportar més evidències científiques sobre els beneficis dels boscos per a la salut. Es tracta de conèixer els efectes potencials que tenen els boscos sobre la salut humana i determinar la influència de la química del bosc sobre les persones.

 

No ho veiem, però potser ho sentim

Els arbres emeten compostos volàtils orgànics, uns elements que els serveixen per defensar-se dels insectes i també per comunicar-se entre ells. Ara, investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona volen saber si aquests compostos ens aporten beneficis. L'Albert Bach, investigador de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la UAB, diu que s'han vist els beneficis al laboratori:

" S'ha vist en el laboratori com poden intervenir en processos en el sistema antiinflamatori, per exemple, també en processos neurodegeneratius. De moment no se sap que curen, però sí que se sap que intervenen en processos que són importants per al nostre sistema."

Per saber si, efectivament, tenen algun efecte directe, han demanat a una trentena de voluntaris que els ajudin.

Els han convocat a l'Hospital de Sant Celoni i els han extret mostres de saliva i de sang. D'aquí, els han portat al Montseny i els han demanat un exercici ben senzill: passejar pel bosc tranquil·lament, sense cap més exigència.


Mentrestant, l'equip d'investigadors prenia mostres de l'aire que respiraven els voluntaris.

Passada una hora, segona extracció de saliva, i, dues hores després, una altra anàlisi de sang.

L'objectiu és analitzar minuciosament si les mostres de saliva o de sang han canviat quan els voluntaris han respirat els compostos que emet el bosc. Per saber-ne els resultats, caldrà esperar un any, perquè el tractament de les mostres és molt complex.

 

Al Japó, ja fa anys que els banys de bosc, "shinrin-yokues", es recomanen com a medicina preventiva. És una tendència que a poc a poc va arribant a Europa.

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut