Votació al col·legi electoral habilitat al Centre de Congressos d'Andorra la Vella
Votació al col·legi electoral habilitat al Centre de Congressos d'Andorra la Vella (ACN/Albert Lijarcio)

Eleccions a Andorra: Demòcrates guanya per majoria i Concòrdia dona la sorpresa

La participació ha estat lleugerament més baixa que ara fa quatre anys

RedaccióActualitzat

Demòcrates d'Andorra (DA), amb Xavier Espot al capdavant, revalida la victòria en les eleccions legislatives que s'han fet aquest diumenge a Andorra. Ha aconseguit el 32,2% del vot nacional i ha guanyat a sis de les set parròquies andorranes. Amb el sistema electoral andorrà, això li garanteix una còmoda majoria absoluta

Demòcrates ha obtingut cinc escons en la circumscripció nacional, els mateixos que el 2019, i nou a l'àmbit territorial. El partit de centredreta governa al Principat des del 2011.

 

Concòrdia, una formació que es presentava per primera vegada a les eleccions, ha estat la gran sorpresa de la jornada. Entra amb força al Parlament, amb el 21,5% dels vots. Serà la segona força al Consell General, amb tres representants nacionals i dos de parroquials.

A més, és l'únic partit que ha aconseguit trencar l'hegemonia parroquial de Demòcrates perquè ha guanyat a Sant Julià de Lòria, l'única parròquia que no s'ha decantat per la candidatura d'Espot.

En tercer lloc, a poca distància, la coalició dels Socialdemòcrates obté el 21%. Passa a ocupar el tercer lloc, amb tres escons en la circumscripció nacional. 

Andorra Endavant, una formació que també s'estrena en aquests comicis, és el quart partit més votat, amb el 16% dels volts i tres representants nacionals.

Així queda ara l'arc parlamentari a Andorra:

 

La participació ha estat del 66,95%, un 1,37% menys que fa quatre anys. En canvi, aquest any, més votants que mai han optat pel vot anticipat: el 30% dels electors havien dipositat el seu vot els dies previs a les eleccions.
 

Tres noves candidatures

Prop de 30.000 electors estaven cridats a les urnes per decidir si es renova la confiança en el govern de centredreta o si el país tria un canvi de rumb cap a l'esquerra, després de 12 anys de governs conservadors.   

El recompte electoral ha estat lent, perquè calia validar dues paperetes: la que correspon a cada circumscripció territorial de cada parròquia andorrana i el vot per a les candidatures generals. 

S'hi han presentat vint candidatures parroquials i sis de nacionals. La campanya electoral ha viscut moments de tensió: dijous el país es va llevar amb tot de pamflets anònims que atacaven Xavier Espot. 


Com funciona el sistema electoral andorrà

El Parlament andorrà està format per 28 diputats, la meitat dels quals surten dels vots d'àmbit nacional.

Els altres catorze es trien mitjançant la llista territorial més votada de cadascuna de les set parròquies del Principat. Cadascuna aporta dos representants.

Andorra la Vella, amb 8.693 persones, és la parròquia que té un nombre més elevat d'electors, la segueixen Escaldes-Engordany (5.863), Sant Julià de Lòria (4.476), Encamp (4.341), la Massana (3.483), Ordino (1.903) i Canillo (1.199).

ARXIVAT A:
EleccionsAndorra
Anar al contingut