Andersson, aplaudida després de ser escollida primera ministra (Reuters/Erik Simander)
Andersson, aplaudida després de ser escollida primera ministra (Reuters/Erik Simander)
Estocolm

Elecció i dimissió el mateix dia: Andersson, primera ministra sueca durant set hores

La socialdemòcrata Magdalena Andersson, primera dona al capdavant del govern de Suècia, dimiteix hores després d'haver estat escollida

Redacció/AgènciesActualitzat

El Parlament suec ha escollit aquest dimecres la socialdemòcrata Magdalena Andersson com a primera ministra. Però el pas pel govern d'Andersson, la primera dona al capdavant del govern de Suècia, ha estat molt breu: ha dimitit quan tot just havien passat set hores.

Les raons de la renúncia d'Andersson cal buscar-les en la sortida del govern del Partit del Medi Ambient. En minoria, la flamant primera ministra ha dimitit perquè no es qüestionés la legitimitat del govern:

"D'acord amb la pràctica constitucional, un govern de coalició ha de dimitir quan en surt un partit. No vull dirigir un govern del qual es qüestioni la legitimitat. Per això he presentat la dimissió."

Els ecologistes ho han justificat pel fet que la majoria parlamentària havia forçat l'executiu roig-verd a governar amb els pressupostos de l'oposició. Tanmateix, asseguren que mantenen el suport a Andersson, de cara a una hipotètica nova votació.

Felicitacions a Andersson després de ser votada al Parlament
Felicitacions a Andersson després de ser votada al Parlament (Reuters/Erik Simander)


Elecció sense majoria

En la votació, Andersson ha obtingut 117 vots a favor, 174 en contra i 57 abstencions. Tot i tenir més vots en contra que a favor, es complia la condició que estableix el sistema suec per ser escollit primer ministre: no tenir l'oposició de la majoria de la cambra, fixada en 175 diputats.

Però Andersson, ministra de Finances des de l'any 2014, no ha aconseguit els vots necessaris per tirar endavant els pressupostos. Els comptes del flamant govern han rebut menys vots que la moció alternativa de conservadors, democristians i l'extrema dreta de Demòcrates de Suècia.

En un primer moment, la líder socialdemòcrata s'ha mostrat oberta a governar amb els comptes de l'oposició, davant la proximitat de les eleccions generals (que se celebraran el setembre de 2022) i el fet que els pressupostos alternatius només modificaven algunes partides.

Però, poc després, el Partit del Medi Ambient ha anunciat la sortida del govern al·legant que els pressupostos havien estat negociats amb l'extrema dreta i eliminaven algunes mesures ecologistes.
 


L'escenari més probable, una altra elecció d'Andersson

El president del Parlament, Andreas Norlén, ha acceptat la dimissió de la líder socialdemòcrata i aquest dijous explicarà els propers passos després de reunir-se amb els líders polítics.

A hores d'ara, la sortida més probable a l'actual bloqueig polític és que es faci una altra votació al Parlament i Andersson torni a ser escollida, perquè manté els mateixos suports d'aquest dimecres al matí. De fet, Andersson ja ha mostrat la disposició a liderar un govern en minoria del Partit Socialdemòcrata.

Andersson, ja com a primera ministra, a punt de fer una roda de premsa
Andersson, ja com a primera ministra, a punt de fer una roda de premsa (Reuters/Erik Simander)


Demòcrates de Suècia, al centre de la crisi

El partit d'extrema dreta Demòcrates de Suècia és l'origen de la complicada situació política que viu Suècia els darrers anys. Des de la seva irrupció al Parlament, l'any 2010, la resta de partits l'han aïllat. Ara, però, tant conservadors com democristians ja accepten negociar amb la formació d'extrema dreta.

El "cordó sanitari" a Demòcrates de Suècia ha permès que una coalició de socialdemòcrates i verds hagi governat en minoria des del 2014, encapçalada per Stefan Löfven. En l'última legislatura, el govern ha tirat endavant gràcies a un pacte amb els centristes i fent constants equilibris.

La fragilitat del govern va fer que Löfven es convertís el juny passat en el primer cap de govern suec destituït per una moció de censura a causa del desacord sobre una reforma del règim de lloguers. Havent retirat la llei, Löfven va ser reelegit al cap d'unes setmanes, però a l'agost va anunciar per sorpresa que deixaria tots els càrrecs i Andersson es perfilava com a successora.

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
FeminismeIgualtat de gènere
Anar al contingut