Estocolm

La centredreta revalida una victòria històrica a Suècia i la ultradreta entra al Parlament

La formació de centredreta del primer ministre Fredrik Reinfeldt s'imposa a Suècia i és una victòria històrica perquè mai un govern conservador havia estat reelegit. Els ultradretans de Demòcrates de Suècia han obtingut el 5,7% dels sufragis, entren al Parlament per primera vegada i podrien fer d'àrbitre. La coalició de l'esquerra ha estat la gran derrotada. Suècia ha celebrat eleccions generals aquest diumenge i les enquestes ja pronosticaven que l'actual primer ministre de centredreta, Fredrik Reinfeldt, aconseguiria una còmoda victòria.

Actualitzat
Set milions de suecs estaven cridats a les urnes per decidir el nou Parlament del país. Les eleccions consoliden la centredreta al poder i obren la porta de la cambra, per primera vegada, a un partit obertament xenòfob. Les enquestes mostraven un gir de l'electorat cap a posicions radicalment conservadores al país de la socialdemocràcia, que temia una davallada electoral sense precedents des de la Segona Guerra Mundial.

La victòria del partit de l'actual primer ministre, Fredrik Reinfeldt, li permetria repetir mandat, un fet insòlit en un país on els governs conservadors només han durat, tradicionalment, una legislatura. Suècia sempre ha vist els socialdemòcrates com a guardians de l'estat de dret, però en plena crisi econòmica els sondejos apunten que prefereix mantenir l'actual govern. Tot i la victòria, els conservadors han perdut la majoria absoluta i es queden amb 172 diputats dels 349 del Riksdagen, i possiblement la ultradreta, que entra al Parlament amb el 5,7% dels vots i podria ser decisiva. Tot i això, el primer ministre Reinfeldt ha dit que no pensa pactar amb la ultradreta i que temptejarà el Partit Verd.

Els sondejos ja pronosticaven que un partit xenòfob que atia l'odi contra la immigració probablement aconseguiria representació parlamentària.

Per la seva banda, el Partit Socialdemòcrata ha intentat mantenir les seves opcions amb una campanya centrada en la lluita contra l'abstenció i apel·lant al vot dels indecisos, que podrien arribar a un 10%, però ha estat la gran derrotada de la nit, ja que ha obtingut un 43,6% dels vots.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut