El TSJC obliga definitivament l'escola de Canet de Mar a fer una segona matèria en castellà

El tribunal evita parlar de percentatges en base a les noves lleis d'educació aprovades pel govern

Actualitzat

El TSJC avala de forma definitiva impartir una "matèria principal" en castellà a l'escola Turó del Drac de Canet de Mar, on ja s'estava complint de manera cautelar el 25% de castellà. La sentència reconeix que no es pot establir percentatges en l'ús de les llengües pels recents canvis legislatius empresos pel govern. 

El tribunal considera que el castellà s'ha de considerar llengua vehicular segons la doctrina que ha marcat, fins ara, el Constitucional, un aspecte contrari a les lleis vigents en matèria educativa.

D'aquesta manera ha confirmat les mesures cautelars que ja havia fixat per al centre després que una família d'un alumne, que aleshores feia P5, va reclamar el 50% de les classes en castellà. Els pares van iniciar el procediment judicial per exigir més castellà, tot i que 27 famílies de la mateixa classe s'hi oposaven.

Aquest cas va tenir molt de ressò mediàtic perquè va ser el primer en què es va ordenar l'aplicació del 25% de castellà després que el mateix tribunal el dictés a tot el sistema educatiu català ara fa dos anys. Aquesta sentència ha estat recorreguda al Tribunal Constitucional, que encara no s'ha pronunciat.
 

Educació creu que se salten les lleis educatives vigents

Pel Departament d'Educació, amb aquesta sentència els jutges se salten les lleis educatives vigents i ha anunciat que ho recorrerà.

Per la consellera d'Educació, Anna Simó, "no existeixen assignatures principals, això no està recollit en cap llei orgànica ni en cap decret ni enlloc. Això el que demostra, una vegada més, és que al TSJC li són igual les lleis, la pedagogia -les lleis d'educació em refereixo-, la pedagogia i la sociolingüística, ells van al que van".

Xavier Antich, d'Òmnium Cultural, considera que el tribunal "és polític i ideològic i actua com a activista en contra del català i la sobirania del Parlament."    

Les famílies afectades es queixen que la sentència no té en compte la realitat, ja que el tribunal no ha entrat a valorar els informes d'experts en sociolingüística aportats, en què es planteja que el català és una llengua minoritzada i que cap llei qüestiona la immersió lingüística. 

Benet Salellas, advocat de les famílies de Canet de Mar, assegura: "Cap dels arguments que plantengem ja no és ni rebatut, ni tan sols contestat per la sentència."

Per contra, Ana Losada, de l'Assemblea per a l'Escola Bilingüe, afirma: "A Catalunya no es pot afirmar que el català i castellà arriben a un nivell de coneixement igual perquè no hi ha una prova externa i única i comparativa amb altres comunitats autònomes, que demostri això."


El TSJC va confirmar el 25% de castellà en tres escoles més

Al juliol, coincidint amb la campanya electoral de les generals espanyoles, el mateix tribunal va confirmar el 25% en una aula a tres escoles. Va estudiar cinc recursos sobre aquest tema i, en tres dels casos, va confirmar el 25% de castellà que ja aplicaven de manera cautelar. La decisió del TSJC implica impartir en castellà una matèria troncal, a banda de l'assignatura de llengua.

En aquell moment, la consellera d'Educació va acusar el tribunal "d'estar fent política" i d'haver-se pronunciat sense que el Tribunal Constitucional hagués dictaminat sobre la llei dels usos lingüístics, que rebutja qualsevol percentatge en l'ensenyament de llengües. 

També aleshores, el TSJC va defensar que era competent per decidir sobre casos individuals de famílies que demanen més castellà a les escoles tot i que el Constitucional no hagi fixat encara doctrina. 

El cas de Canet va ser el primer que va sorgir després de la sentència del TSJC que va establir el 25% de castellà a tot el sistema educatiu

En total, a Catalunya hi ha 26 escoles on en una aula la justícia ha imposat l'aplicació del 25% de castellà, sigui amb mesures cautelars o amb sentències definitives. 

ARXIVAT A:
Educació Català Immersió lingüística
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut