El Tribunal Constitucional alemany desbloqueja els fons de reconstrucció europea
L'alt tribunal rebutja el bloqueig cautelar dels fons (Imatges d'arxiu Europa Press/Uli Deck)

El Tribunal Constitucional alemany desbloqueja els fons de reconstrucció europeus

Rebutja el recurs contra la llei aprovada pel Bundestag i autoritza el president alemany a ratificar el pla

Actualitzat

La Unió Europea supera un entrebanc important perquè els països rebin les ajudes post-COVID.

El Tribunal Constitucional alemany ha rebutjat un recurs contra l'ampliació dels fons de recuperació europeus per la pandèmia presentat per un grup de ciutadans alemanys que demanaven aturar el pla.

 

 

El Constitucional alemany havia posat fre als fons de recuperació europeus, que ha de destinar fins a 140.000 milions d'euros a Espanya per combatre la crisi Covid.

Després de rebre fins a cinc demandes de diversos grups que volien deixar Alemanya al marge d'aquest fons, el Constitucional havia ordenat al president alemany, Frank-Wlater Steinmeier, que suspengués la ratificació del pla, que ja havia rebut el vistiplau parlamentari. 

Ara, l'alt tribunal alemany ha desestimat aquestes demandes. Rebutja el recurs en contra de la llei aprovada i ratificada per les dues cambres alemanyes a finals de març i autoritza el president a signar-la perquè el fons de reconstrucció pugui fer via.

Encara té pendent pronunciar-se sobre la denúncia d'inconstitucionalitat de la llei, una qüestió més de fons. L'alt tribunal rebutja, però, frenar el pla de manera preventiva per considerar que les conseqüències de bloquejar aquests fons de manera cautelar mentre estudia aquest punt són més greus que si tira endavant i finalment és considerat inconstitucional.

Set dels vuit magistrats han votat a favor de denegar el bloqueig preventiu dels fons.

"En aquest cas, la ponderació de conseqüències no dona lloc a una decisió a favor dels demandants."

El Fons de Recuperació Europeus Next Generation UE estan dotats amb 750.000 milions d'euros. L'executiu comunitari no pot recórrer als mercats de deute per finançar-lo fins que els vint-i-set parlaments dels estats membres l'hagin ratificat.

A més d'Alemanya, nou països més no han avalat encara el procediment, entre els quals hi ha els Països Baixos, que esperaven el veredicte alemany.

La Comissió Europea confia ara que la ratificació dels fons comunitaris es pugui completar "les pròximes setmanes" i que les ajudes comencin a arribar. El comissari de Pressupostos, Johanes Hahn, ha celebrat la decisió del Tribunal Constitucional alemany amb una piulada al seu compte de Twitter.

   .
El mateix han fet la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, i el president del Parlament, David Sassoli, que ha qualificat la decisió de "bona notícia".


Tots dos s'han mostrat opitimistes de poder començar, al més aviat possible, el camí de la recuperació. 

 

 

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaCovid-19Coronavirus
Anar al contingut