Exterior del Tribunal Constitucional alemany (Europa Press/Uli Deck)
Exterior del Tribunal Constitucional alemany (Europa Press/Uli Deck)

El Constitucional alemany posa fre al fons de recuperació europeu per la Covid

Tots els estats membres han de ratificar el sistema d'ajudes europeu, però el Constitucional ha ordenat paralitzar el procés a Alemanya

RedaccióActualitzat

El Constitucional alemany ha col·locat un interrogant sobre el fons de recuperació europeu, que ha de destinar fins a 140.000 milions d'euros a Espanya per combatre la crisi Covid. Després de rebre fins a cinc demandes diferents grups que demanen deixar Alemanya al marge d'aquest fons, el Constitucional ha ordenat al president alemany que suspengui la ratificació del pla, que havia rebut el vistiplau parlamentari.

Tal com està dissenyat, el mecanisme d'ajuda ha de ser ratificat pels parlaments dels diferents estats membres, un procés que hauria d'estar enllestit aquest juny. La paralització és temporal, i el tribunal podria pronunciar-se definitivament en uns tres mesos; si acaba desestimant els recursos presentats, Alemanya arribaria a temps de ratificar el fons. De fet, la Comissió Europea preveu que els primers pagaments es facin durant l'estiu, i països com Espanya ja han inclòs una primera partida dels diners en els pressupostos, uns 27.000 milions d'euros, comptant que l'ajuda arribarà d'una manera o una altra.

Els grups euroescèptics contraris a la participació alemanya assenyalen que podria comprometre financerament el país, davant del risc que els estats membres beneficiaris de les ajudes i subvencions no siguin capaços de retornar el deute. En total, està previst mobilitzar fins a 750.000 milions d'euros, aproximadament la meitat a fons perdut. La fórmula per fer-ho és una emissió de deute conjunta, lligada al pressupost europeu, una mena de "mutualització" molt criticada pels grups euroescèptics alemanys, que alerten del risc de compartir deute amb països que poden declarar-se insolvents.

El Constitucional alemany ja ha posat en qüestió d'altres programes similars, com la compra de deute públic per part del Banc Central Europeu; malgrat algunes objeccions, el BCE ha mantingut en marxa el seu programa, sense majors conseqüències.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Alemanya
Anar al contingut