El toc de queda començarà a les 10 o les 11 de la nit i s'allargarà fins les 6 del matí
El toc de queda començarà a les 10 o les 11 de la nit i s'allargarà fins a les 6 del matí
El vicepresident del govern, Pere Aragonès, a "Preguntes freqüents"

El toc de queda a Catalunya entrarà en vigor aquest diumenge mateix

La Generalitat garanteix que ho té tot a punt perquè, un cop s'hagi aprovat i publicat l'estat d'alarma, entri en vigor el toc de queda, a partir de les 10 o les 11 de la nit

RedaccióActualitzat

Aquesta informació s'ha actualitzat amb totes les novetats sobre el toc de queda. Consulta-ho aquí 

El toc de queda arriba a Catalunya. El govern de la Generalitat té la intenció de començar aplicar-lo ja aquest diumenge mateix. L'únic requisit és que el govern espanyol aprovi l'estat d'alarma, una cosa que passarà aquest diumenge al matí en un Consell de Ministres extraordinari. Un cop estigui publicat el decret d'estat d'alarma, el govern reunirà el Procicat i dictarà la restricció de la mobilitat nocturna.

El vicepresident del govern, Pere Aragonès, ho ha explicat en una entrevist al programa "Preguntes freqüents", on ha explicat que les xifres de la pandèmia han empitjorat tant les últimes setmanes que és hora de prendre noves mesures.

El Consell de Ministres serà a les 10 del matí i la Generalitat espera que l'estat d'alarma es publiqui d'urgència. La reunió de Proteccíó Civil (Procicat) serà aquest diumenge a les 4 de la tarda. En aquesta trobada s'aprovaria el toc de queda. En la reunió ordinària del Procicat de dilluns es podrien aprovar més mesures.

Aragonès ha explicat que és molt probable que s'allarguin més de 15 dies el tancament de bars i restaurants. També apunta que es poden aplicar noves restriccions aquesta setmana vinent, totes destinades a reduir la interacció social:

"Més enllà de les lleis i les normes, hem d'interioritzar que hem de reduir l'activitat. Hem de fer sacrificis."

El vicepresident ha assenyalat que si el tancament de bars i restaurants s'allarga en el temps s'ampliarà el paquet d'ajudes que va aprovar el Govern fa uns dies. Diu que s'invertirà "el que calgui", més enllà dels 40 milions d'euros inicials. També ha indicat que hi haurà mesures per als autònoms, un augment de la Renda Garantida de Ciutadania i un pla de xoc pels desnonaments ajornats que s'estan executant ara.


Confinament total?

Preguntat per un possible confinament domiciliari com el que hi va haver en la primer onada de la pandèmia, Aragonès ha explicat que no es pot descartar, però que s'està fent esforços per evitar-lo.

Aragonès fins i tot ha admès que si l'evolució de la pandèmia no és bona, es podrien ajornar les eleccions al Parlament, previstes per al 14 de febrer.

"Si la situació fos molt molt greu pensaríem en un ajornament, però no volem arribar aquí"


De quina hora a quina hora?

Un cop resolta la incògnita de quan es començarà a aplicar el toc de queda, queda el com. Quin serà l'horari? Aragonès ha donat per fet que afectarà les 11 de la nit, però aclareix que estan avaluant si es convenient que comenci a les 10. Al matí, sembla que hi ha un consens al voltant de les 6.

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ja ha explicat que les sancions per incomplir el toc de queda seran de com a mínim 300 euros i que poden arribar als 6.000 "per als casos de reincidència o desobediència".


Restricció de la mobilitat nocturna

Com se n'ha de dir del toc de queda? La Generalitat ha escollit el terme "restricció de la mobilitat nocturna". Aragonès ha explicat que el terme "toc de queda" te reminiscències militars i que el govern no vol "gestionar aquesta crisi amb criteris militars".

ARXIVAT A:
Toc de quedaCoronavirus Estat d'alarma
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut