Destrucció provocada pel terratrèmol del Japó (Foto: Reuters)
El govern japonès xifra la reconstrucció en 5.000 milions d'euros. (Foto: Reuters)
Roma

El terratrèmol del Japó podria haver desplaçat 10 centímetres l'eix de rotació de la Terra

Fins a 10 centímetres es podria haver desplaçat l'eix de rotació la terra a causa del terratrèmol del Japó. Segons un estudi preliminar de l'Institut Nacional de Geofísica i Vulcanologia d'Itàlia, els 8,9 graus que ha marcat el sisme a l'escala de Richter podrien haver mogut l'eix de rotació de la Terra uns 10 centímetres. L'institut italià, que des del 1999 ha estudiat els nombrosos fenòmens sísmics registrats a Itàlia, ha explicat que l'impacte del terratrèmol del Japó sobre l'eix de la Terra pot ser el segon més gran del qual es té constància.

Actualitzat
Experts italians d'aquest institut asseguren en un comunicat que "l'impacte d'aquest fet sobre l'eix de rotació ha estat molt més gran que el del gran terratrèmol de Sumatra del 2004 i probablement és el segon més gran, només per darrere del terratrèmol de Xile del 1960".

Segons els científics, en altres sismes semblants en intensitat s'han detectat canvis similars. El dia es va reduir 6,8 microsegons a finals del 2004 a causa del sisme de 9,1 graus registrat a Sumatra, que va provocar el tsunami més gran de la història.

Després del terratrèmol de Xile, l'any passat, el geofísic del laboratori de la NASA a Pasadena, Califòrnia, Richard Gross, explicava que els sismes poden desplaçar fins a centenars de quilòmetres de roques en espais molt reduïts, la qual cosa modifica la distribució de la massa en el planeta i afecta la rotació de la Terra.

Un altre científic, David Kerridge, el cap de l'equip d'Investigació Geològica del Regne Unit, va parlar de l'efecte del patinador sobre gel: "Quan un patinador apuja els braços quan està fent voltes aconsegueix anar més i més de pressa. És la mateixa idea: la terra està girant i, si canvia la distribució de la massa, el temps de rotació canvia."

Així, el 2010, a partir de càlculs elaborats mitjançant mètodes informatitzats, la NASA va constatar que, a causa del terratrèmol de Xile, l'eix de la Terra s'havia mogut 8 centímetres i que "la durada del dia s'havia d'haver escurçat 1,26 microsegons".

ESPECIALS RELACIONATS

Anar al contingut