Madrid

El Suprem absol quatre neonazis condemnats a Barcelona per justificar l'Holocaust

El Tribunal Suprem ha absolt quatre neonazis tot i haver estat condemnats per justificar l'holocaust. L'alt tribunal ha esmenat la sentència de l'Audiència de Barcelona que condemnava a penes de tres anys i mig de presó quatre persones per difondre les idees del nazisme. Un dels quatre absolts és el propietari de la llibreria Kalki de Barcelona. El Suprem considera que la Constitució espanyola no prohibeix les ideologies i, per tant, deixa la condemna sense efecte. Un dels cinc magistrats del tribunal, però, ha emès un vot particular contrari a l'absolució.

Actualitzat
Tres membres de l'associació neonazi Cercle d'Estudis Indoeuropeus (CEI), un dels quals era el propietari de la desapareguda llibreria Kalki de Barcelona, i l'administrador de l'editorial Nueva República de Molins de Rei, han aconseguit esquivar la presó. Tots quatre havien estat condemnats a penes d'entre dos anys i mig i tres anys i mig per l'audiència de Barcelona per un delicte de difusió d'idees genocides, contra els drets fonamentals i les llibertats públiques i associació il·lícita.

Els quatre neonazis van apel·lar al Tribunal Suprem, que els ha absolt de la condemna. L'alt tribunal considera que les ideologies no han de ser perseguides penalment per molt que puguin semblar execrables.

Tots quatre havien estat condemnat per difondre publicacions que justificaven l'Holocaust i elogiaven el tercer Reich. Al material publicat es podien llegir frases com "és necessària una policia d'higiene racial", "els negres estan en un esglaó socialment més baix" o "Per què no cremen els jueus vius al costat dels morts?".

Dels cinc magistrats del Suprem que han absolt els quatre imputats, un ha emès un vot particular en què deixa clar que sí que considera delictes les afirmacions dels neonazis i els acusa de fer servir un "discurs de l'odi".

Els quatre absolts van ser jutjats el 2009. Entre les seves declaracions un dels acusats es va declarar "admirador de Hitler, però no dels seus crims", mentre que el propietari de la llibreria Kalki va negar actituds xenòfobes i que fes apologia del nazisme.
Anar al contingut