La líder del Sinn Féin, Michelle O'Neill, celebra els resultats de les eleccions (Reuters/Clodagh Kilcoyne)
Belfast

El Sinn Féin aconsegueix una victòria històrica i obre una "nova era" a Irlanda del Nord

El partit favorable a la reunificació d'Irlanda supera per primer cop en unes eleccions el Partit Unionista Democràtic

RedaccióActualitzat

Gesta històrica del Sinn Féin, que guanya les eleccions de dijous a Irlanda del Nord per primera vegada en 101 anys. L'exbraç polític de l'IRA, partidari de la reunificació d'Irlanda, s'ha imposat als partits unionistes britànics, amb un 29% dels vots i 27 escons dels 90 en joc.

El fins ara partit de govern, el Partit Unionista Democràtic (DUP), s'ha situat segon, amb una forta davallada: ha aconseguit el 21% dels vots i 25 escons.

La baixada de la DUP ha afavorit que se situï com a tercera força el Partit de l'Aliança, amb el 13% dels vots, una formació que es defineix com a no-alineada i que obté 17 escons, 9 més que en els darrers comicis. Aquesta ha estat també una de les altres sorpreses de la nit i pot canviar el panorama polític nord-irlandès: d'entrada, ja avancen que volen revisar alguna de les parts de l'acord de pau del 1998.

La quarta força en aquestes eleccions ha estat el Partit Unionista de l'Ulster amb l'11% i 9 escons.


Ambs aquests resultats, les eleccions deixen un unionisme debilitat i dividit.


Un canvi històric

El Sinn Féin no havia guanyat mai la majoria a l'Assemblea de Stormont des de la divisió d'Irlanda el 1921. El guanyador de les eleccions té la prerrogativa de designar el primer ministre d'Irlanda del Nord i la coalició és obligatòria. 

La líder del Sinn Féin a Irlanda del Nord, Michelle O'Neill, ha qualificat el resultat d'històric i ha assegurat que aquestes eleccions representen "un canvi real" per a la política nord-irlandesa:

"Avui representa un moment de canvi molt significatiu. És un moment decisiu per a la nostra política i per al nostre poble. Avui marca el començament d'una nova era que crec que ens brinda a tots l'oportunitat de reimaginar les relacions i aquesta societat sobre la base de l'equitat, la igualtat i la justícia social."

Qui no ha trigat a reaccionar ha estat la primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, que ha felicitat O'Neill per un resultat històric i ha desitjat "sort per al què ha de venir properament".

Fa cinc anys, el DUP va obtenir 28 escons i el Sinn Féin, 27. En el segle d'història d'Irlanda del Nord sempre hi ha hagut una majoria unionista.

El recompte de vots a Irlanda del Nord s'allarga durant dos dies
El recompte de vots a Irlanda del Nord s'ha allargat dos dies (Reuters/Clodagh Kilcoyne)

Segons apunten els analistes, el Brexit ha estat determinant per canviar el vot tradicional. També l'arribada d'una nova generació que no ha viscut els anys durs de la violència entre catòlics i protestants.

Coia Ballesté, corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio al Regne Unit, explica que la victòria del Sinn Féin també obre la porta a celebrar un referèndum de reunificació, si el mateix partit també guanya el 2025 a les eleccions de la República d'Irlanda.


Mals resultats per a Boris Johnson

Al Regne Unit, dijous s'hi van fer eleccions municipals, que van acabar amb mals resultats per als conservadors. El partit de Boris Johnson ha perdut el control de tres districtes de Londres, tan importants com per exemple el de Westminster.

ARXIVAT A:
Regne UnitIrlanda del Nord
Anar al contingut