Sant Jaume de Frontanyà

El "sí" a la independència s'imposa a Sant Jaume de Frontanyà amb 18 dels 19 vots emesos

El poble més petit de Catalunya, Sant Jaume de Frontanyà, s'ha avançat a tothom i ha donat el tret de sortida a les consultes sobre la independència. El resultat ha estat aclaparadorament favorable al "sí". Dels 21 veïns que podien votar, 19 han exercit el seu dret i, d'aquests, 18 s'han decantat pel "sí". El referèndum de Sant Jaume de Frontanyà serveix d'aperitiu als 166 municipis que aquest diumenge celebraran la consulta. Més de 700.000 persones podran votar al llarg del territori català. Osona és la comarca on més municipis s'han adherit a la campanya, i Sant Cugat del Vallès, la ciutat amb més habitants.

Actualitzat
Buscaven captar l'atenció dels mitjans de comunicació i publicitar el poble, i ho han aconseguit. La que té l'honor de ser la localitat més petita de Catalunya, la berguedana Sant Jaume de Frontanyà, ha estat aquest dissabte l'objectiu de tots els focus en avançar-se un dia a la consulta sobre la independència de Catalunya. La jornada s'ha viscut amb normalitat i amb força expectativa. L'escola del poble, l'únic espai municipal de què disposa el municipi per acollir una votació com aquesta, ha obert les portes de nou del matí a les dotze del migdia i de tres a sis de la tarda.

Dels 24 veïns empadronats, 21 complien els requisits demanats per exercir el seu vot, i finalment d'aquests n'hi han anat 19, cosa que representa més del 90% de participació. La més matinera ha estat Maria Pérez Vinyals, regidora de Turisme, que ha votat pel "sí" pocs minuts després de les nou. De fet, la majoria dels veïns -18- s'han decantat pel vot afirmatiu a la independència i només un ha optat pel "no".

"Èxit fabulós"

L'alcalde del municipi, Ramon Vilalta, ha qualificat d'"èxit fabulós" la consulta i ha subratllat que s'ha aconseguit allò que es buscava: "Un vot clamorós per la independència". Vilalta ha admès que l'únic vot en contra registrat, emès per una veïna, no ha estat cap sorpresa. "El poble és petit i tots ens coneixem", ha assegurat. Tot i això, ha aclarit que la democràcia "és això", poder votar amb llibertat. "I no passa res", ha conclòs.

Al migdia, Vilalta ha votat acompanyat del president d'ERC, Joan Puigcercós, que ha assegurat que des de Sant Jaume es fa un pas important per aconseguir una Catalunya lliure i independent. "De Sant Jaume de Frontanyà a Brussel·les", ha proclamat.


Anar al contingut