Madrid

El semen dels joves catalans i valencians, el de pitjor qualitat de tot Espanya

La qualitat de l'esperma dels joves catalans és de les pitjors de tot l'estat espanyol, segons un estudi elaborat per més de 60 centres de reproducció assistida. Fins al 65% dels joves catalans presenten una baixa qualitat del semen, ja sigui per un poc volum en l'ejaculació o per una concentració baixa o per lentitud dels espermatozoides. D'aquest percentatge, un de cada cinc pot presentar problemes d'esterilitat. Aquesta mala qualitat del semen s'atribueix sobretot a l'exposició a elements tòxics per part de les mares durant l'embaràs, i les de Tarragona són les comarques que en surten més mal parades.

Actualitzat
Segons l'estudi que han portat a terme una seixantena de centres de reproducció assistida de les disset comunitats autònomes espanyoles, que s'ha basat en l'anàlisi de mostres de semen de joves d'entre 18 i 30 anys, Galícia, Andalusia i Madrid es troben al capdavant pel que fa a la qualitat del semen, mentre que el País Valencià, Catalunya i el País Basc són a la cua.

I és que a Catalunya el 65% dels joves presenten un semen de qualitat inferior a la que els metges consideren normal, a Espanya aquest percentatge és del 57,8%. A més, Catalunya i el País Valencià, al voltant del 22% dels joves, és a dir, un de cada quatre, té un esperma de qualitat molt baixa, o, el que és el mateix, tenen menys de 20 milions d'espermatozous per mil·lilitre d'esperma, el valor més indicatiu de la fertilitat. Al País Basc també hi ha una proporció important de joves amb aquest problema que pot condicionar la seva fertilitat en el futur.

La contaminació a què s'exposen les mares, la causa

Les causes d'aquestes diferències territorials són, segons aquest estudi, per la indústria. A les zones més industrials, les mares estan exposades a elements tòxics que afecten el fetus i que, amb el temps, es tradueixen en una menor capacitat per produir espermatozous.

Els centres de reproducció assistida ja fa temps que, quan tracten parelles joves, han detectat que la causa de l'esterilitat és masculina en més de la meitat dels casos. El Consell Superior d'Investigacions Científiques, per la seva banda, està desenvolupant mètodes per eliminar aquestes substàncies tòxiques, però, mentrestant, les solucions per millorar la qualitat del semen passen, segons la doctora Marisa López Teijon, per contaminar menys i a curt termini per ejacular més, ja que això pot ajudar a augmentar la qualitat de l'esperma.
Anar al contingut