El sector de les llavors considera que l'alt preu del blat és just per a la pagesia

La guerra a Ucraïna ha paralitzat l'exportació de cereals i ha fet pujar el preu d'alguns aliments, però el sector assegura que no cal patir pel sumbinistrament de blat a Catalunya

Jordi MartínezActualitzat

El blat és una de les matèries primeres que més s'apugen aquest any. La guerra d'Ucraïna n'ha frenat l'exportació des d'aquest país, i a aquest factor s'hi ha afegit la prohibició de les exportacions que s'ha dictat a l'Índia aquesta setmana per evitar la fam al pais.

Des del sector de les llavors, reunit aquesta setmana a la Fira de Gran Via de L'Hospitalet en el seu Congrés Mundial, s'ha llançat un doble missatge: no cal patir pel subministrament, però els preus continuaran alts.

Uns preus que preocupen el consumidor per l'efecte sobre els derivats del blat més consumits, però que aquest sector relativitza. Diuen que són justos tant per al pagès com per a l'agricultura en general. Ho afirma el president de Llavors Fitó, Eduard Fitó:

"Els preus que teníem fa dos anys eren injustos, perquè l'agricultor no podia viure i el sector, a més, estava en risc. Ara els preus estan una mica alts, estaria que bé que baixessin, però no podem tornar a l'altre extrem".

Antonio Villarroel, secretari general de de l'Associació Nacional d'Obtenidors Vegetals, s'expressa en uns termes similars:

"Per al sector primari el que estem vivint és una gran oportunitat perquè se'ns valori. Aquests dos últims anys tan excepcionals han demostrat que posar els aliments als prestatges del supermercat no està sempre necessàriament garantit i per això s'ha de valorar el concepte de sobirania alimentària. És una idea que cal que estigui entre les nostres prioritats com a societat".

El blat s'apuja un 57% aquest any

La decisió del govern indi de prohibir les exportacions de blat, a causa d'una mala collita arran d'una onada de calor, ha impulsat encara més la cotització d'aquest cereal.

El preu, de fet, ja s'incrementava de manera molt notable des de l'inici de la guerra d'Ucraïna. Aquest any ja ha pujat un 57%, fins a 435 euros la tona. un preu que suposa un màxim en aquest segle XXI.

 


No hi haurà escassetat

La falta de blat ucraïnès s'està cobrint a Europa amb importacions des del continent americà.

Des del sector de les llavors es llança un missatge sobre una hipotètica escassetat a casa nostra. Ho ha explicat Antonio Villarroel, "Europa és una gran exportadora de cereals. França seria una alternativa pròxima i vàlida, per exemple. Sobre si hi haurà escassetat aquí tot depèn de la durada de la guerra a Ucraïna, però ara mateix puc donar un missatge de tranquil·litat al consumidor. El subministrament de blat està assegurat i garantit."


El repte d'alimentar una població mundial creixent

A molt més llarg termini, en canvi, el subministrament es complica sobretot pels efectes de la crisi climàtica. I aquí és on el sector posa com a solució les llavors creades amb modificacions genètiques.

Segons Villarroel, "permetran aguantar més temperatura, els cicles de sequera, necessitaran menys aigua i també menys fertilitzants".

Amb l'increment constant de la població mundial, l'OMS i la FAO calculen que la producció s'hauria d'augmentar un 70% fins al 2050.

 

ARXIVAT A:
AlimentacióUcraïna
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut