Una dona davant un camp de blat a la localitat índia d'Ajmer, al Rajasthan
Una dona davant un camp de blat a la localitat índia d'Ajmer, al Rajasthan

L'Índia prohibeix ara exportar blat i el G7 alerta d'una onada de fam "brutal" al món

La decisió del govern indi, segon productor mundial de blat, se suma a l'escassetat d'aquest cereal arran de la guerra a Ucraïna que n'ha bloquejat milers de tones

Actualitzat

L'Índia anuncia la suspensió d'exportacions de blat per la caiguda de la producció a causa de l'onada de calor que pateix el país les últimes setmanes. Amb aquesta mesura, el govern indi vol garantir reserves alimentàries per a la seva població, 1.400 milions d'habitants, i evitar que els preus interns del blat es disparin.

Abans de la prohibició, la previsió era que l'Índia exportés uns 10 milions de tones de blat. El país asiàtic és el segon productor mundial de blat.

El mercat del blat confiava en els subministraments d'aquest cereal procedent de l'Índia després que les exportacions de la regió del mar Negre s'hagin desplomat des que el 24 de febrer Rússia va envair Ucraïna. Ucraïna i Rússia juntes representen més del 30% del comerç mundial de blat.

El govern indi assegura que no hi ha hagut una caiguda de la producció de blat aquest any, però les exportacions no controlades han provocat un increment dels preus a nivell intern.

Ara, la decisió de l'Índia pot impulsar el preu internacional del blat fins a nous màxims i afectar sobretot els consumidors dels països més pobres d'Àsia i Àfrica.

Una dona fa pa en un camp de persones desplaçades al Iemen
Una dona fa pa en un camp de persones desplaçades al Iemen (Reuters/ Nusaibah Almuaalemi)


Els països del G7, reunits a Alemanya, han criticat la decisió de l'Índia i vaticinen un agreujament de la crisi alimentària als països més pobres. De forma paral·lela, el G7 demana a Rússia que desbloquegi de forma immediata les exportacions de cereals procedents d'Ucraïna.

La ministra d'Exteriors alemanya, Annalena Baerbock, ha dit que hi ha 25 milions de tones de blat bloquejades als ports ucraïnesos i que Rússia utilitza el blat i l'amenaça "d'una fam brutal" com a "dany colateral":

"Existeix l'amenaça d'una fam brutal. No hem de ser ingenus. Això no és un dany col·lateral. És un instrument escollit deliberadament en aquesta guerra híbrida."

Una dona recull grans de cereal en un camp de refugiats a Etiòpia
Una dona recull grans de cereal en un camp de refugiats a Etiòpia (Reuters/World Food Programme)

L'últim informe d'Oxfam Intermón alerta que més de 260 milions de persones podrien sumar-se aquest any a les que ja viuen en situació de pobresa extrema arreu del planeta.

El Banc Mundial preveia que l'impacte de la covid i l'augment de les desigualtats podrien fer caure en la pobresa 200 milions de persones més, però ara, amb l'augment dels preus dels aliments a escala global, Oxfam Intermón eleva aquesta xifra encara més, fins als 260 milions de persones.

L'equivalent de la població completa del Regne Unit, França, Alemanya i Espanya passaria a engrossir les llistes de persones que viuen en l'extrema pobresa, si es compleixen els càlculs d'Oxfam Intermón. L'augment més gran dels nivells de pobresa extrema de què es té constància. Com a conseqüència, també augmentaria la desnutrició, que podria acabar afectant 827 milions de persones.

Un nen desnodrid al camp de refugiats de Hajja, al Iemen
Un nen desnodrit al camp de refugiats de Hajjah, al Iemen (Reuters/Eissa Al-Ragehi)

 

ARXIVAT A:
PobresaUcraïnaRússiaL'Índia
Anar al contingut