El rei emèrit amb el seu fill, Felip VI, a Grècia, on van coincidir pel funeral de Constantí II

El rei emèrit no vol pagar impostos a Espanya i trasllada el domicili fiscal als Emirats

Ja no presentarà cap més declaració de la renda i deixarà d'estar sota el control d'Hisenda

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

El rei emèrit, Joan Carles de Borbó, ja ha començat els tràmits per traslladar la seva residència fiscal als Emirats Àrabs, on viu des de l'agost del 2020, i no haver de presentar la pròxima declaració de la renda a Espanya.

Segons publica el diari El Mundo, Joan Carles de Borbó notificarà al ministeri d'Hisenda que "el nucli principal o la base de les seves activitats o interessos econòmics" ja no radiquen a Espanya i que, per tant, fixarà el domicili fiscal als Emirats Àrabs, on ja té la residència permanent

Tècnics d'Hisenda alerten, però, que primer hauria de tenir la nacionalitat dels Emirats, segons un conveni bilateral vigent entre els dos països, si no és que ha rebut algun tipus de tracte diferencial a la monarquia del Golf que l'eximeixi d'aquest requisit. Si fos així, afegeixen, també ho hauria d'acreditar.

De fet, el rei emèrit ja no compleix el requisit per ser considerat resident fiscal, com és haver estat més de 183 dies de l'any en territori espanyol i ja no presentarà la declaració de l'IRPF del 2022 a Espanya.

Des que es va traslladar a Abu Dhabi, el pare de Felip VI només ha estat cinc dies a Espanya, el maig de l'any passat, durant una visita de caràcter personal. Durant aquells dies es va reunir amb el seu fill i va viatjar a Sanxenxo, a Galícia, per assistir a unes regates.

La Fiscalia ha arxivat totes les causes contra ell

Tot i que la Fiscalia General de l'Estat ja ha tancat totes les investigacions obertes contra ell a Espanya, qui va ser rei durant 40 anys ja havia informat el seu fill, l'actual monarca, que es quedaria al país del Golf "de forma permanent i estable", perquè hi havia trobat "tranquil·litat".

A Joan Carles I se l'investigava per haver rebut unes suposades comissions il·legals per l'adjudicació de l'AVE a la Meca, pel suposat ús de targetes "black" pagades per un empresari i pels diners que hauria ocultat al paradís fiscal de l'illa de Jersey.

El rei emèrit ha liquidat els comptes pendents amb Hisenda a través de dues regularitzacions:

  • La primera, el desembre del 2020, amb el pagament de 678.000 euros per l'ús de targetes opaques finançades per l'empresari mexicà Allen Sanginés-Krause.
  • La segona, el febrer del 2021, amb el pagament de 4,4 milions d'euros per rendes no declarades de més de 8 milions d'euros durant diversos exercicis fiscals, inclosos viatges i serveis pagats per la Fundació Zagatka, a càrrec d'Álvaro d'Orleans Borbó, cosí del monarca.

Felip VI va retirar l'assignació oficial al rei emèrit com a membre de la família reial el març del 2020.

També la justícia britànica ha concedit la immunitat a Joan Carles I, fins a l'abdicació, pels litigis que té oberts al Regne Unit arran de la demanda per assetjament presentada per la seva examiga íntima Corinna Larsen.

 

ARXIVAT A:
MonarquiaBorbonsCasa Reial espanyola
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut