El rector de la Universidad Rey Juan Carlos va fer "una usurpació clara i inequívoca" d'una obra de la UB, diu la pèrita

ACN Barcelona.-El rector de la Universidad Rey Juan Carlos (URJC), Fernando Suárez, va fer una "usurpació clara i inequívoca" d'una obra del professor i exdegà de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona (UB) Miguel Ángel Aparicio, coeditada per Edicions UB i el Ministeri de Justícia i Interior el 1995. Així ho manifesta en un informe encarregat per la universitat barcelonina la pèrita cal·lígrafa en Documentoscòpia i Lingüística Forense Mireia Hernández Esteban, que afirma que Suárez va utilitzar 111 de les 180 pàgines del llibre d'Aparicio per redactar dos treballs. La mateixa pèrita dictamina que els articles signats per Suárez són "una còpia substancial, literal, total, conscient i mecànica". Suárez s'enfronta a altres denúncies per casos similars.

La UB havia encarregat a Jaume Alonso-Cuevillas, catedràtic de Dret Processal i exdegà del Col·legi d'Advocats de Barcelona, un informe sobre la viabilitat jurídica d'anar als tribunals en defensa dels seus drets editorials. Alonso-Cuevillas va recomanar un dictamen pericial per analitzar detalladament els elements del suposat plagi. Davant les conclusions de l'informe, Alonso-Cuevillas entén que l'existència del plagi és "tan evident que no admet cap tipus de discussió ni excusa", i creu procedent l'exercici d'accions judicials.En paral·lel, la UB havia demanat a Edicions UB que acarés el llibre amb els dos treballs de Suárez. Edicions UB ha identificat més d'un centenar de pàgines "copiades exactament sense cap referència a la procedència", de manera que no es podrien emparar en el dret de citació de l'article 32 de la Llei de propietat intel·lectual. D'altra banda, l'editorial ha advertit a la UB que els drets d'explotació de l'obra ja no són de la seva titularitat, sinó que van revertir en Aparicio l'any 2010.Per això la UB cedirà a l'autor del llibre els tres informes de què disposa "perquè pugui defensar les seves idees, el seu esforç intel·lectual i la seva llibertat creativa". De la mateixa manera, la universitat ha tornat a condemnar "enèrgicament la xacra intel·lectual que suposa el plagi".

Anar al contingut