El ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, saluda el plenari del Congrés del PSC (ACN)
El ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, saluda el plenari del Congrés del PSC (ACN)

El PSOE diu a ERC que la investidura és un "pas necessari" per arribar al diàleg

Ábalos avisa que si no prospera la investidura de Pedro Sánchez es perdrà l'oportunitat de resoldre el conflicte català per la via del diàleg

RedaccióActualitzat

Investidura o res. El PSOE torna a emplaçar Esquerra a tancar un acord per a fer president Pedro Sánchez, per poder continuar dialogant. Ho ha dit José Luis Ábalos durant la cloenda del congrés del PSC. El secretari d'Organització del PSOE i ministre de Foment en funcions afirma que la investidura és el "pas necessari per abordar el diàleg".

Ábalos ha estat clar: sense investidura "no hi ha res", ha afirmat. I afegeix: "obstinar-se a posar condicions sobre el previ és absurd". És més, creu que si no hi ha investidura "es demostrarà que no hi ha possibilitats per al diàleg".

El ministre socialista diu que el camí de la resolució del conflicte serà llarg, però que ara és el moment per solucionar el conflicte per la via del diàleg.

"Aquest és el moment i no sé si hi haurà altres moments, però en això consisteix l'habilitat de la política: saber identificar clarament quan es presenten les oportunitats. Per tant, convido al fet que si hem de prendre una decisió, sobretot si és una decisió valenta, ho fem ja."

Ábalos ha defensat que els socialistes s'han d'entendre amb ERC perquè "no queda una altra". De fet, ha culpat PP i Cs de deixar els socialistes en mans de l'independentisme.

Sobre el diàleg entre socialistes i Esquerra, avui Pere Aragonès assegura en una entrevista al diari La Vanguardia que manté contacte amb Pedro Sánchez sempre que cal, però considera imprescindible que es reprengui el diàleg entre Sánchez i el president Quim Torra. Aragonès, però, insisteix que l'acord d'investidura amb el PSOE encara és lluny.


Iceta: "Vull ser el president de Catalunya"

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha proposat una "àmplia coalició" formada per partits autonomistes, federalistes i reformistes del centre i l'esquerra per governar Catalunya. Durant la cloenda del 14è Congrés dels socialistes al Palau de Congressos, a Barcelona, el líder del PSC s'ha reivindicat com a candidat a la presidència de la Generalitat.

"Vull ser el president de Catalunya per evitar el trencament amb la resta d'Espanya."

 

 

Iceta diu que no enganyarà ningú, i ha exigit que s'acabin "les mentides" i la "confrontació".

"Estem farts de perdre temps i energies. Estem cansats de frustració i divisions, que es caben trinxeres i s'aixequin murs. Nosaltres volem estendre ponts. I els ponts són dins de Catalunya i de Catalunya amb la resta de pobles d'Espanya perquè aquest és el nostre projecte: federalisme."

Iceta ha subratllat que cal reformar la Constitució però per fer-la "millor", i no per tornar a l'Espanya d'"una i no 51".

 

Executiva continuïsta

El partit, que dissabte va proclamar Iceta com a primer secretari, avui ha tancat la nova executiva, més ampla i continuïsta. Un 93,5% dels delegats del PSC han avalat la proposta, que situa l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, com a presidenta del partit.

Núria Marín substitueix en la presidència del partit l'exalcalde de Lleida Àngel Ros, que des del 2018 és ambaixador d'Espanya a Andorra. Es una executiva continuista amb l'anterior, encara que introdueix algunes novetats, amb l'objectiu manifestat pel propi Iceta d'aconseguir situar el partit com la "primera força a Catalunya".

 

 

Hi ha 51 membres, a banda dels 13 membres nats. La portaveu del PSC en el Parlament, Eva Granados, és la nova viceprimera secretària de la formació i Salvador Illa repeteix en el càrrec de secretari d'organització i assumeix les tasques d'acció electoral.


13 membres nats

A l'executiva del PSC hi ha membres nats. Són persones que figuren en la direcció en funció del seu càrrec municipal o institucional com la presidenta del Congrés, Meritxell Batet; el diputat en la cambra baixa José Zaragoza, l'eurodiputat Javi López; els alcaldes de Lleida i Tarragona, Fèlix Larrosa i José Fèlix Ballesteros, i la portaveu dels socialistes a l'Ajuntament de Girona, Sílvia Paneque.

ARXIVAT A:
InvestiduraPSOEPSCERCJosé Luis Ábalos
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut