Barcelona

El PSC no descarta desmarcar-se del PSOE al Congrés per la renovació del TC

El PSC no descarta desmarcar-se del PSOE al Congrés si finalment els socialistes espanyols es neguen en rodó a votar a favor d'una renovació dels membres del Tribunal Constitucional. En unes declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", el coordinador del PSC al Congrés, Francesc Vallès no descarta fer un front comú a Madrid amb la resta de partits catalans per defensar aquesta renovació de l'alt tribunal. Francesc Vallès també ha criticat el "no" rotund que va donar el ministre José Blanco a la petició de Montilla. Per reclamar la renovació del TC, els socialistes catalans no descarten portar el cas al Tribunal Europeu dels Drets Humans.

Actualitzat
Si el PSOE rebutja renovar els magistrats amb el mandat caducat del Tribunal Constitucional, els 25 diputats del PSC al Congrés preveuen la possibilitat de desmarcar-se dels socialistes espanyols i fer front comú amb els altres diputats catalans a Madrid.

El coordinador dels diputats del PSC, Francesc Vallès, ha dit en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio" que abans, però, el president Montilla vol que la reclamació surti del Parlament i també pretén convèncer el president Zapatero. "Deixem al president que lideri aquesta resposta institucional, utilitzem totes les eines possibles d'aproximació al PSOE i especialment a Zapatero", ha demanat Vallès.

Pel que fa al "no" rotund del ministre de Foment, José Blanco, el coordinador dels socialistes catalans al Congrés, Francesc Vallès, ha dit que es tracta d'una opinió que "no comparteixo i molts companys del PSOE de la resta d'Espanya tampoc".

Elevar el TC a Europa

Per reclamar la renovació del TC, els socialistes catalans tampoc no han descartat portar el cas al Tribunal Europeu dels Drets Humans i han considerat que "Estrasburg pot ser una solució". Segons Francesc Vallès, "el president Montilla lidera la resposta institucional i política i les reaccions a tot això i, per tant, tot és possible i tot és contemplable".

Francesc Vallès diu que no cal canviar la llei orgànica del TC com planteja Artur Mas, sinó que només cal forçar que el PSOE i el PP es posin d'acord per rellevar els magistrats que tenen el mandat esgotat i han de dictar sentència sobre l'Estatut.

Fins ara, el president espanyol ha eludit les preguntes dels periodistes sobre l'Estatut i els ha emplaçat a les preguntes que haurà de respondre aquest dimecres durant la sessió de control.

Tot i això, fonts de la presidència han descartat l'opció de renovar el TC amb l'argument que no seria oportú fer-ho ara, unes paraules que encara no han sonat en boca de Zapatero però sí de la secretària d'Organització socialista, Leire Pajín. Per la seva part, el líder dels populars, Mariano Rajoy, opina que seria com canviar les regles del joc a mig partit.


NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut