Quan ens podrem treure la mascareta? Europa planteja escenaris per relaxar-ne l'ús
Brussel·les

Quan ens podrem treure la mascareta? Europa planteja escenaris per relaxar-ne l'ús

El Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties avalua en un informe els efectes de la vacuna per relaxar les mesures anti-Covid

Actualitzat

L'Agència Sanitària de la UE ha publicat la primera guia de recomanacions provisionals sobre com els països poden relaxar les restriccions anti-Covid, ara que cada cop hi ha més gent vacunada.

El Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties, ECDC, ha publicat un estudi sobre l'ús de la mascareta i la distància en el nou context de vacunació de la població.

Diu, per exemple, que ni la mascareta ni la distància serien necessàries en les trobades entre persones totalment vacunades. Tampoc no serien necessàries en les trobades entre vacunats i no vacunats, sempre que siguin dins la mateixa bombolla social i no tinguin malalties ni altres factors de risc.

Aquest diumenge s'han tornat a veure les terrasses plenes

Trobades entre persones vacunades o sense risc, les primeres que es podrien fer sense mascareta (ACN/Carola López)

Es tracta d'un informe tècnic, adreçat a professionals, que Josep Maria Jansà, epidemiòleg del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties, ha comentat en una entrevista a "Els matins" de TV3, però això no vol dir que s'hagi d'aplicar immediatament.

"Això no determina un canvi radical del plantejament sinó que determina una evolució progressiva sobretot en població vacunada. Que és un bon exemple de dir que la vacunació és efectiva. Per tant, en la mesura que la vacunació avanci la necessitat d'aquestes mesures anirà progressivament sent menor. Aquest és el missatge, no que ara tot es pot canviar i hem de passar de blanc a negre d'una manera immediata. No, és una evolució progressiva tenint en compte la població vacunada."

L'informe s'ha fet amb les dades d'efectivitat de la vacuna a Israel i el Regne Unit, on s'ha vacunat una gran part de la població.

 

Segons Jansà, el document deixa clar que "les mesures s'han d'aplicar a cada país en funció de la situació epidemiològica, els grups d'edat, l'estratègia de vacunació i la cobertura en el conjunt de la població".

 

 

Els experts recomanen, per exemple, que es puguin fer reunions sense mascareta ni distància social entre persones que s'hagin vacunat i d'altres que no siguin de risc.

En aquest sentit, Jansà també ha dit: "Es diferencia entre el que és població jove i sana, població que té altres condicions mèdiques i població més gran, i el risc segons aquests grups de població".

 

L'informe també considera que als vacunats se'ls pot eximir de fer quarantenes o tests per viatjar, o en la repetició de proves en entorns laborals.

No obstant, l'Agència Sanitària europea subratlla que en la resta d'escenaris cal mascareta i distància social. Es continua recomanant que es porti mascareta i es mantingui la distància quan hi ha persones de risc, entre no vacunats, en espais públics i grans concentracions, fins i tot durant els viatges, amb independència de si les persones presents estan vacunades o no.

 

Són els països els que, en última instància, han de decidir sobre el relaxament de les mesures de prevenció. Jansà ha explicat que aquestes recomanacions s'han valorat en poblacions altament vacunades: "La idea és fer una avaluació més progressiva i anar-nos adaptant". I per tant, això depèn que hi hagi gran part de la població vacunada. Finalment, ha destacat que aquestes avaluacions són continuades a mesura que s'obtenen dades sobre els efectes de la vacunació i que també caldrà tenir en compte les noves variants del virus i el seu comportament.

 

Ramentol: "Encara no és el moment."

El director de Salut Pública, Marc Ramentol, ha expressat el seu "màxim respecte" per les recomanacions de l'ECDC, però que, a Catalunya, "és un debat que s'haurà de tenir en el moment oportú".

"No hem d'avançar esdeveniments. Concentrem-nos en allò que és important. Encara no hem sortit de la zona de risc de l'epidèmia. Encara estem en taxes de cobertura vacunal que no blinden les nostres unitats de crítics de nous embats de l'epidèmia."

Ramentol ha insistit: "En aquest moments estem centrats en la situació, en mantenir el compliment de les mesures, en la vacunació, el rastreig i els cribratges." 

ARXIVAT A:
Covid-19SalutDesescaladaVacunesUnió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut