Pere Aragonès intervé durant un acte a Barcelona
Una imatge d'arxiu de Pere Aragonès durant un acte a Barcelona

"El procés acabat" de Sánchez irrita l'independentisme i Aragonès l'insta a tocar la Constitució

El president de la Generalitat replica a l'espanyol que l'independentisme manté les conviccions i insta a abordar la reforma de la Constitució, si aquest és el problema

RedaccióActualitzat

L'endemà que Pedro Sánchez donés per enterrat el procés independentista, amb el pacte per reformar el Codi Penal, la reacció de l'independentisme ha estat clara: no hi estan gens d'acord. Els principals promotors del procés, Esquerra i Junts, li han respost que no s'ha acabat, tot i que no coincideixen en l'estratègia a seguir a partir d'ara. 

"Si algú pensa que per haver arribat a determinats acords que són rellevants i un pas endavant hem renunciat al que som, a les nostres conviccions polítiques, és que no entén el que passa a Catalunya.  Ara toca abordar la qüestió de fons", ha afirmat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en declaracions a la Cadena SER. 

Aragonès ha demanat respecte per les posicions de totes les parts i ha remarcat que la taula de diàleg ha culminat una primera fase per "disminuir la capacitat repressiva de determinats aparells de l'Estat".

En una segona fase --ha afegit-- cal parlar de la qüestió de fons, que és la convocatòria d'un referèndum acordat, un tema que l'executiu republicà vol portar a la taula que s'hauria de reunir abans que s'acabi l'any

El cap del govern ha instat a abordar la reforma de la Constitució, si aquest és l'obstacle per poder-lo convocar: 

"Si el problema és la reforma de la Constitució i no és la voluntat política, abordem-ho". 

Tot seguit, ha afegit: "Jo el que dic és que és una qüestió de voluntat política". Aragonès ha tornat a descartar la via unilateral per convocar una consulta. 


Junts: "Confon el desig amb la realitat"

Des de Junts han considerat que Sánchez "confon el desig amb la realitat" i han advertit que el procés "no s'ha acabat perquè no s'ha culminat ni s'ha fet efectiu el que va votar i decidir el poble l'1-O", ha afirmat el secretari general, Jordi Turull, en declaracions a TV3. 

El secretari general de Junts, Jordi Turull
El secretari general de Junts, Jordi Turull

Han lamentat que l'Estat no tingui voluntat política per fer un referèndum acordat i han insistit que la taula de diàleg no ha afrontat els dos temes troncals; l'autodeterminació i l'amnistia.  

"El que esperem és que no serveixi cada vegada més per blanquejar i maquillar la repressió de l'estat espanyol i per falcar aquesta estratègia del senyor Pedro Sánchez, que en l'àmbit internacional vagi dient que a Catalunya el tema ja s'ha donat per liquidat i resolt, perquè no és així", ha manifestat Turull.

Ha afirmat que la taula de diàleg "no ha solucionat res" i ha destacat que el referèndum pactat "ja s'ha intentat" i que ara cal "tornar a passar a l'acció, com en el 2017". 

"Hem d'asseure les forces independentistes per marcar un nou traçat, ara que veiem que el govern espanyol no té cap intenció de resoldre ni mullar-se amb el tema del referèndum i l'amnistia", ha afirmat en declaracions a TV3.

PSC: "No hi haurà referèndum"

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha demanat aquest divendres al president de la Generalitat que digui als catalans que "el procés s'ha acabat i que ara només queda treballar amb diàleg i enteniment".

El PSC comparteix la posició de La Moncloa i ha respost a Aragonès que no hi ha majoria per reformar la Constitució per garantir un referèndum pactat. "El president Aragonès i ERC saben perfectament en quina situació i moment ens trobem", ha afirmat la portaveu socialista al Parlament, Alícia Romero.

"Estaria bé que ERC digués la veritat, que no enganyin més ni generin més frustració. Ja hem dit de manera molt clara que no hi haurà referèndum d'autodeterminació. Cal passar pàgina d'aquest fosc any 2017." 

El PSC defensa "una taula de partits catalans". 


 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OProcés catalàJxCatERCPedro SánchezPere Aragonès
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut