López Obrador ha fet aquestes declaracions en la seva roda de premsa periòdica
López Obrador ha fet aquestes declaracions en la seva roda de premsa periòdica (EFE/Sáshenka Gutiérrez)

El president de Mèxic posa en pausa les relacions amb Espanya: "No volem que ens robin"

Andrés Manuel López Obrador vol que Espanya no els vegi com a "territori conquerit" i considera que les empreses espanyoles han saquejat el seu país

El president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, torna a carregar contra el passat colonial i l'actuació de les multinacionals espanyoles al seu territori. Ara ha plantejat fer una pausa en les relacions amb el govern espanyol.

López Obrador llança així un nou pols a Espanya. Diu que ho fa, bàsicament, per evitar que els robin les empreses espanyoles.

"Ens donarem un temps per respectar-nos i que no ens vegin com a territori conquerit. Així com els espanyols no volen que cap país vagi a robar-los, tampoc ho volem nosaltres"

El president mexicà argumenta que en els últims anys hi ha hagut un saqueig per part de les autoritats i les empreses espanyoles a Mèxic, amb la connivència dels que l'han precedit en el càrrec, en particular Felipe Calderón i Enrique Peña Nieto.

Quant podria durar aquesta pausa? López Obrador diu que "quan canviï el govern" i ell ja no sigui president. Encara li queda mandat fins al desembre del 2024.

A la pràctica, no queda clar en què es podria concretar aquesta "pausa". De fet, el president mexicà ha matisat en la mateixa roda de premsa que només és "un comentari".


Crítiques a Espanya des de 2018

Des que López Obrador va arribar a la presidència a finals del 2018 que les relacions bilaterals entre els dos països no viuen el millor moment.

El president mexicà ha carregat diverses vegades contra Espanya. El mandatari va demanar per carta a Felip VI una disculpa per la conquesta espanyola. Una petició del 2019 que mai va rebre resposta,

L'octubre del 2020, amb motiu del Dia de la Hispanitat, va tornar a demanar a Espanya que es disculpés. Un mes més tard, durant una visita a Mèxic, la llavors ministra d'Exteriors, Arancha González Laya, va deixar clar que el govern no s'havia de disculpar i que apostava per "construir sobre el passat, però mirant el futur". López Obrador va lamentar que "hi ha països que mantenen encara afanys colonialistes".

El 2021, el president mexicà hi va insistir, durant la commemoració del cinquè centenari de la caiguda de Tenochtitlán -capital de l'imperi asteca- davant les tropes d'Hernán Cortés.

"Van portar civilització a la terra que Cortés va batejar com la Nova Espanya? Valen la pena tantes morts? Tant poble arrasat, saquejat i cremat? Tantes dones violades? Tantes atrocitats ordenades pel mateix Cortés?"

El mandatari va criticar les elits espanyoles, que amb la seva "arrogància i ínfules de superioritat" continuen defensant que hi van arribar per "civilitzar el país".

ARXIVAT A:
MèxicGovern espanyol
Anar al contingut