Míriam Nogueras i Ferran Bel
Míriam Nogueras i Ferran Bel

El PDeCAT es debat sobre la tramitació dels pressupostos de l'Estat

Nogueres i Bel es contradiuen sobre el paper del partit en la tramitació dels pressupostos

RedaccióActualitzat

Debat obert al PDeCAT sobre el paper clau del partit per tramitar i aprovar els pressupostos del govern de Pedro Sánchez. Aquest diumenge, els números dos i tres de la formació han enviat un missatge diferent sobre la posició dels demòcrates.

En una entrevista a l'agència EFE, el secretari d'Organització del PDeCAT i diputat al Congrés, Ferran Bel, s'ha mostrat obert a no bloquejar l'inici de tramitació dels pressupostos i així donar més marge de temps per a una negociació per arribar a una solució política per a Catalunya.

Bel descartava presentar una esmena a la totalitat als pressupostos. També descarta donar suport a les esmenes a la totalitat que previsiblement presentaran PP i Ciutadans.

Les paraules de Bel contrasten amb les de la vicepresidenta del PDeCAT, Míriam Nogueras, que ha apuntat a l'ACN que es plantegen presentar una esmena a la totalitat als comptes espanyols.

 

 

La diputada al Congrés ha explicat a l'ACN que hi ha "quòrum" per oposar-se als comptes del govern espanyol, així com a la seva tramitació. Nogueras recorda que el Consell Nacional del PDeCAT va aprovar rebutjar els comptes espanyols amb un 95% dels vots.


El debat no ha acabat aquí. Ferran Bel ha contestat, també a la xarxa, que el PDeCAT no ha acordat mai impedir la tramitació dels pressupostos:


Esmena a la totalitat?

Nogueras només preveu que el PDeCAT pugui plantejar-se donar-hi suport si el president espanyol, Pedro Sánchez, concreta alguna "proposta política" per a Catalunya. Nega que hi hagi cap debat al partit sobre els pressupostos de l'Estat:

"Votarem no als pressupostos de l'Estat."

 

Un canvi després de la reunió

Bel explica en l'entrevista que no és el moment de tancar portes, encara que la negociació sigui molt incipient.

"No trairíem a ningú si nosaltres mantinguéssim la nostra decisió final sobre els pressupostos al final de la tramitació, perquè donaríem més temps a la negociació."

El secretari d'Organització explica que l'escenari ha canviat després de la reunió entre els presidents Torra i Sánchez.

"És evident que l'escenari és diferent del de fa tres o quatre setmanes."

I facilitar acords, ha recalcat Bel, significa fer "cessions" des dels dos costats, cosa que "val tant per al PSOE com per al Partit Demòcrata".

 

 

Si els pressupostos superen el debat de totalitat, es passarà a la tramitació parlamentària i finalment a la votació en el ple. Això donaria un marge de negociació entre governs d'un a dos mesos.

El número tres del PDeCAT assegura que "no és el mateix" un govern del PSOE amb el suport de Podem que un hipotètic executiu de PP i Cs amb el suport de Vox, però ha alertat que això no significa que el PDeCAT hagi de donar "gratis" els seus vots a Pedro Sánchez.

ARXIVAT A:
Pressupostos Generals de l'EstatPDeCATProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut