El papa sobre els abusos: "Són crims abominables que s'han d'erradicar"
Missa de l'últim dia de la cimera del Vaticà (Reuters)

El papa sobre els abusos: "Són crims abominables que s'han d'erradicar"

Ho ha dit Francesc en el discurs final de la cimera, que ha indignat les víctimes, que esperaven més concreció i mesures radicals

RedaccióActualitzat

El papa Francesc ha tancat aquest diumenge la cimera contra els abusos sexuals i la pederàstia celebrada al Vaticà durant quatre dies.

El pontífex ha enumerat una sèrie de mesures a prendre, entre les quals hi ha la denúncia de tots els casos que hi hagi, tant dins com fora de l'Església.

Francesc s'ha compromès que l'Església "no es cansarà de fer tot el que calgui per portar davant de la justícia qualsevol persona que hagi comès abusos sexuals" i que "mai s'intentarà encobrir o subestimar cap cas". Ho ha dit en el seu discurs final, davant dels 190 representants de la jerarquia de l'Església catòlica que han abordat des de dijous el problema dels abusos sexuals a l'Església.

El papa ha qualificat els abusos a menors de crims abominables, darrere dels quals es pot veure "la mà de Satanàs".

"Faig una sentida crida a la lluita, en tots els camps, contra l'abús a menors, tant en el camp sexual com en altres camps, per part de totes les autoritats i dels individus, perquè es tracta de crims abominables que s'han erradicar de la faç de la Terra. Això ho demanen les nombroses víctimes amagades a la família i a diferents àmbits de la nostra societat."

També ha subratllat la importància de transformar aquest mal en una esperança de purificació i ha posat èmfasi en la necessitat d'acompanyar les persones abusades. L'objectiu de l'Església, ha dit, serà "escoltar, tutelar, protegir i cuidar els menors abusats, explotats i oblidats, allà on siguin".

 

 

El papa també ha tingut un agraïment per a tots el sacerdots cèlibes que serveixen Déu i que se senten avergonyits del que han fet els seus germans.

Francesc, però, ha volgut puntualitzar que la plaga dels abusos a menors "és universal i transversal". Per demostrar-ho, ha citat diversos informes d'institucions internacionals, però també ha deixat clar que "això no disminueix la seva monstruositat dins de l'Església".

"La inhumanitat del fenomen a escala mundial és encara més greu i més escandalosa a l'Església, perquè contrasta amb la seva autoritat moral i la seva credibilitat ètica."

Segons el papa, les estadístiques que fan institucions i organismes internacionals són parcials, perquè molts abusos passen en l'àmbit familiar i no es denuncien.
No proposa noves normatives i això indigna les víctimes, que esperaven més concreció i mesures radicals.

Les víctimes, indignades

La reacció de les víctimes ha estat especialment dura, perquè acusen el pontífex de no oferir mesures concretes. Es pregunten com i quan es posarà en pràctica la normativa i consideren la cimera "fallida" si no hi ha un canvi en la manera d'afrontar els abusos a curt termini.

Miguel Ángel Hurtado, víctima d'abusos sexuals a Montserrat, ha estat molt crític amb el discurs: 

"Ha sigut molt fluix, ha sigut insuficient. S'ha passat la meitat del discurs parlant dels abusos fora de l'Església. Hauria d'haver dit ben clar que, a partir d'ara, un bisbe que encobreix un cas de pederàstia perd el lloc de treball immediatament."

Francesco Zanardi, president de la Xarxa Italiana contra els Abusos, demana fets: 

"El papa és el monarca absolut i té els tres poders: l'executiu, el legislatiu i el judicial. Actua, doncs. Que actuï, que ningú l'hi impedeix. Actua amb fets i no parlis per parlar. No cal que digui que cal protegir els nens; això ja ho sabíem. Si no, no hauríem creat les associacions de tutela de menors."
 

El cardenal Marx proposa eliminar el secret pontifici i denuncia la destrucció d'informes

El discurs més contundent i dur de la cimera es va sentir ahir, dissabte. El cardenal Reinhard Marx, pròxim al papa, va revelar que s'han destruït dossiers sobre alguns autors dels abusos i va proposar eliminar el secret pontifici per abordar amb transparència els abusos sexuals a l'Església.

Divendres, durant una missa-pregària per les víctimes d'abusos, Francesc va demanar als 190 bisbes i cardenals que hi prenien part que assumissin la responsabilitat del problema i que emprenguessin accions concretes a cada parròquia per evitar nous casos.

ARXIVAT A:
Església
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut