Un cardenal alemany revela que l'Església ha destruït dossiers sobre abusos sexuals

El cardenal Reinhard Marx, pròxim al papa, proposa eliminar el secret pontifici, durant la cimera sobre abusos sexuals que es fa al Vaticà

RedaccióActualitzat

La transparència centra el tercer dia de debats de la cimera que els líders de l'Església catòlica celebren al Vaticà per afrontar la plaga dels abusos sexuals dels religiosos.

 

 

Aquest dissabte s'hi han sentit arguments durs. El cardenal Reinhard Marx, persona molt pròxima al papa, ha revelat que s'han destruït dossiers sobre alguns autors dels abusos, i que d'altres ni tan sols s'han arribat a redactar.

"L'administració no ha contribuït a complir la missió de l'Església, més aviat al contrari: l'ha tapat, l'ha desacreditat i l'ha fet impossible. Informes que haurien pogut documentar aquests fets terribles i assenyalar els responsables es van destruir o ni tan sols es van crear. En comptes dels culpables, es va controlar les víctimes i se'ls va imposar silenci. Els procediments estipulats per perseguir els delictes no es van seguir deliberadament i es van cancel·lar o ignorar."

 

 

Marx, que considera els abusos sexuals abusos de poder, ha proposat la publicació dels sumaris judicials, per fer completament transparent la gestió de l'església. Ha dit que el nombre de casos examinats pels tribunals de l'Església i els detalls d'aquests casos s'han de fer públics en la mesura del possible. Creu que el secret pontifici que sovint esgrimeix l'Església no té cap justificació en els casos d'abusos sexuals.

Ahir, divendres, a petició pròpia, Marx es va reunir, en privat, amb 16 víctimes d'abusos del grup Ending Clerical Abuse (ECA). Després, en va informar el papa.

 

 

Aquest dissabte, ha intervingut en la cimera una monja de Nigèria, Veronica Openibo, que ha acusat l'Església catòlica de mediocre, hipòcrita i complaent per la manera com ha abordat l'epidèmia d'abusos sexuals i s'ha preguntat perquè el Vaticà ha callat durant anys.

Paral·lelament, víctimes dels abusos s'han manifestat pel centre de Roma per demanar tolerància zero, amb eslògans com "Justícia civil per a tots", "Massa capellans pedòfils" o "El miracle: creure el Vaticà.

"Tolerància zero significa que qualsevol capellà que ha abusat d'un nen no pot continuar sent sacerdot", ha dit una de les víctimes.

 


La cimera, que reuneix 190 representants de l'Església catòlica durant quatre dies, es tanca diumenge amb una missa que farà el papa.

ARXIVAT A:
Església
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut