Vitòria

El País Basc inicia una campanya frec a frec entre PNB i PSE

El País Basc afronta unes eleccions que poden suposar un autèntic punt d'inflexió en la història del país. El PNB del lehendakari Juan José Ibarretxe surt com a favorit, però la formació de Patxi López, el PSE, li trepitja els talons. A més a més, les enquestes prediuen que el tripartit no té la majoria al sac. Els socialistes, doncs, esperen poder girar la truita al Parlament basc, tot i que caldrà estar atents al que poder fer els populars d'Antonio Basagoiti, que és una cara nova dels cartells electorals. L'esquerra abertzale no ha tingut cabuda entre les paperetes.

Actualitzat
Partit Nacionalista Basc (PNB)

El Partit Nacionalista Basc veu les orelles al llop i, per això, el lehendakari Juan José Ibarretxe no s'ha cansat de recordar que, segons l'enquesta del CIS publicada aquest dijous, "el PSE i el PP treuen majoria absoluta". Ho deia després d'un significatiu "atenció!". I és que Ibarretxe està convençut que socialistes i populars podrien aliar-se per "treure el nacionalisme" i convertir Euskadi en "una sucursal de Madrid". Ibarretxe ha demanat col·laboració als seus per tornar a guanyar les eleccions i governar, com ho fan des de fa trenta anys. Ibarretxe, anticipant-se a la decisió del Tribunal Constitucional, ha dit que l'absència de D3M i Askatasuna beneficia a PSE i PP, perquè "sabien que per accedir al poder no podien permetre que hi acudissin totes les forces polítiques". Ibarretxe ha acomiadat l'auditori de la plaça de la Virgen Blanca de Vitòria amb un "Gora Euskadi Askatasuna!" (Visca Euskadi lliure).

Partit dels Socialistes d'Euskadi (PSE)

El Partit dels Socialistes d'Euskadi (PSE) s'ha reivindicat com la formació centrista del País Basc i ha acusat el PNB de voler-lo desplaçar d'aquesta posició. El candidat Patxi López s'ha presentat en el míting d'obertura a Portugalete com "l'única alternativa real a Ibarretxe i els seus socis" i s'ha mostrat convençut que podrà governar els pròxims quatre anys. Per això ha fet una crida als "nacionalistes sensats", als "estafats" per Javier Madrazo i als "dialogants" del PP. El PSE ha considerat que l'actual lehendakari "ja no té res per oferir a la societat basca" a banda del "rum-rum" sobiranista. També han criticat que ha estat "desaparegut" en els "temes que preocupen" la ciutadania, com la crisi econòmica, l'educació i l'habitatge.

Partit Popular

El PP s'ha presentat com l'única alternativa real de canvi al País Basc. "Sí que hi ha alternativa. Sí que hi ha solució. Si existeix una opció diferent a les polítiques d'Ibarretxe o dels seus socis", ha dit el candidat Antonio Basagoiti. "Com més escons tingui el PP, més difícil serà" un pacte entre el PSE i els nacionalistes". Els populars han fet l'acte d'arrencada de campanya al palau Euskalduna de Bilbao, on ha assistit el líder de la formació, Mariano Rajoy, qui ha descartat aliar-se "amb els uns o amb els altres". En aquest sentit Rajoy ha acusat el candidat socialista, Patxi López, d'estar preparat per pactar de nou amb el Partit Nacionalista Basc. "Sempre que hi ha un nacionalista basc en problemes perquè ha perdut els seus vots, un dirigent socialista està disposat" a acudir ajudar-lo.

Ezker Batua

"Ni nacionalisme, ni espanyolisme. Només esquerra. EB, l'orgull de ser l'esquerra!". Aquest és el lema de campanya escollit per Ezker Batua. La formació dirigida per Javier Madrazo ha donat el tret de sortida a la campanya amb un acte a Bilbao. EB ha centrat el seu discurs a diferenciar-se de la resta de partits que participen als comicis. Segons Madrazo, el PSE i el seu candidat, Patxi López, plantegen "un canvi d'inquilí" al palau d'Ajuria Enea, però amb la mateixa política econòmica que PNB i PP. Ezker Batua considera que en aquestes eleccions "no hi ha d'haver lloc per als debats indentitaris i de confrontació entre el nacionalisme i l'espanyolisme". Javier Madrazo assegura que el debat important és la situació econòmica i ha recordat que a Euskadi "hi ha 110.000 aturats i molta gent amenaçada per expedients de regulació".

Aralar

Aralar es defineix a si mateixa com "la clau" d'aquestes eleccions i com la garantia perquè el Parlament basc continuï"sent majoritàriament abertzale". La formació ha fet el seu acte inicial de campanya a la plaça Easo de Sant Sebastià amb la tradicional enganxada de cartells. Amb el lema "influir i canviar" (Eragin eta aldatu), Aralar vol ser "l'alternativa de l'esquerra abertzale, que aposta exclusivament per les vies polítiques", segons ha dit la seva cap de llista, Aintzane Ezenarro.

Eusko Alkartasuna

Eusko Alkartasuna (EA) ha començat la campanya amb un acte davant del Parlament basc, a Vitòria. En aquest escenari han volgut ressaltar la importància que EA tindrà a la cambra durant els pròxims quatre anys. El seu president i candidat a lehendakari, Unai Ziarreta, ha fet una crida als ciutadans per "impedir que el PNB i el PSE fiquin la societat basca al túnel del temps i la portin al passat i a l'autonomisme d'Ardanza". Segons Ziarreta, tornar a "l'autonomisme significa renunciar a la resolució definitiva de la normalització política i la falta de pau". Per aconseguir-ho, serà molt important que després de l'1 de març, dia de les eleccions, hi hagi al Parlament basc una "referència abertzale o sobiranista potent", ha conclòs el dirigent d'EA.

Unió Progrés i Democràcia

Unió Progrés i Democràcia (UPyD) es presenta per primer cop a unes eleccions autonòmiques i, per fer-ho saber, com és tradició, han organitzat un acte a Vitòria. Hi ha hagut tres caps visibles, els candidats de Biscaia, Guipúscoa i d'Àlaba. El d'aquest últim territori, Gorka Maneiro, ha dit que volen que el PNB sigui a l'oposició per "regeneració democràtica", però no ha apostat per cap candidat –sigui del PP o del PSE- perquè sigui el nou lehendakari. En aquest sentit, UPyD assegura que només farà de lehendakari qui reculli les seves peticions.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut