La terrassa d'un bar de Bilbao (EFE / Luis Tejido)
La terrassa d'un bar de Bilbao (EFE / Luis Tejido)

El País Basc es confina i tanca perimetralment tots els municipis

Els ciutadans només podran sortir de les seves localitats de residència per feina, visites mèdiques, estudis o cura de familiars

Actualitzat

El govern basc ha decidit confinar perimetralment el territori i, a més a més, impedir els moviments entre municipis a partir de les sis del matí d'aquest dimarts per frenar els contagis de coronavirus.

D'aquesta manera, durant 15 dies, els ciutadans només podran sortir de les seves localitats de residència per causes determinades, com la feina, les visites mèdiques, els estudis o la cura de familiars.

En el cas dels municipis veïns, es permetrà la mobilitat "de trànsit habitual per a la realització d'activitats socioeconòmiques".

 

 

Dos dies després de la declaració de l'estat d'alarma, la consellera de Salut, Gotzone Sagardui, ha anunciat les restriccions, que podran aplicar-se sense por que la justícia les tombi, com va passar la setmana passada amb la prohibició de trobades de més de sis persones.

L'anunci d'aquestes restriccions, que seran comunes a tot el País Basc, ha arribat el dia que s'ha sabut que el País Basc ha entrat en l'anomenada "zona vermella", després de superar la taxa acumulada en 14 dies de 500 casos de coronavirus per 100.000 habitants.

 

Els carrers de Bilbao, buits aquest diumenge, primera nit de toc de queda
Els carrers de Bilbao, buits aquest diumenge, primera nit de toc de queda

 

Toc de queda entre les onze i les sis

A més, el govern basc ha decretat la limitació de mobilitat entre les onze de la nit i les sis del matí, l'horari fixat en principi pel govern espanyol, amb les mateixes excepcions que té el confinament perimetral: activitats sanitàries, laborals, educatives i cura de persones grans o dependents.

El govern també ha prohibit les reunions de més de sis persones, tant en espais públics com privats, si no conviuen. Es tracta de la decisió que la setmana passada va vetar el Tribunal Superior de Justícia del País Basc, la qual cosa va obligar l'executiu d'Iñigo Urkullu a rebaixar-la a la categoria de recomanació.

 

La consellera de Salut ha assenyalat que, després de la declaració de l'estat d'alarma, cal "utilitzar totes les eines" per revertir la "preocupant" situació epidemiològica que afecta el conjunt del País Basc. És per això que les mesures afecten tots els municipis, independentment de l'afectació del virus en cada territori.

Aquest mateix dilluns, l'Aragó i Astúries han anunciat que aplicaran el confinament perimetral a les autonomies durant dues setmanes, sumant-se a Navarra i La Rioja, les dues primeres regions que van decretar-lo.

 

Cues per fer proves PCR a Durango (EFE / Miguel Toña)
Cues per fer proves PCR a Durango (EFE / Miguel Toña)

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarmaPaís Basc
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut