Tancament perimetral a Navarra durant 15 dies per l'augment "preocupant" de Covid
Vianants i clients en un restaurant del nucli antic de Pamplona (EFE/Jesús Diges)

Tancament perimetral a Navarra durant 15 dies per l'evolució "preocupant" de la Covid

La presidenta navarresa, María Chivite, ha anunciat el tancament de bars i restaurants i altres restriccions a partir de dijous

Irene Vaqué ReigActualitzat

Navarra endureix encara més les restriccions contra el coronavirus. Fins ara havia demanat a la ciutadania que s'autoconfinés, però ara ha decidit el tancament perimetral de la comunitat foral, a partir de dijous i durant 15 dies.

És a dir, que no es permetrà l'entrada o sortida de persones, tret de les excepcions previstes per obligacions laborals, estudis universitaris, serveis essencials o urgències.

La presidenta navarresa, María Chivite, ha anunciat que també es farà tancar els bars i restaurants, que podran oferir menjar o comandes per endur-se a domicili, i que a les 9 del vespre hauran d'acabar activitats com les dels establiments esportius i culturals, botigues i centres comercials.

Els hotels i cases rurals podran obrir el menjador per als clients, amb taules de 4 persones com a màxim.

 

 

Reunions limitades al grup de convivència

També es restringeix qualsevol reunió social fora de la unitat de convivència, tret de les persones que visquin soles o les que requereixin cures o atencions especials.

Tancament perimetral a Navarra durant 15 dies per l'augment
Bars i restaurants només podran oferir menjar per endur-se, fins a les 21 hores (EFE/Jesús Diges)

 

A més, es reduirà al 50% la capacitat màxima del transport públic urbà comarcal i hauran de tancar les sales de jocs i apostes.

No canvien les restriccions d'aforaments als comerços vigents fins ara.


Chivite: "Necessitem avançar més de pressa"

La dirigent socialista ha considerat "preocupant" l'increment de casos. Ha admès que les mesures són "dures", però ha defensat que cal actuar ara per evitar que la sanitat hagi de deixar d'atendre els pacients que no són de Covid-19:

"Ens anticipem a les dues setmanes de termini que ens vam donar en les últimes mesures per tenir una millora brusca i molt més ràpida per preservar la capacitat del sistema i evitar mals més greus."   


"Necessitem avançar més de pressa per evitar haver de desprogramar altres intervencions o consultes", ha argumentat, admetent que les mesures que han pres fins ara funcionen de manera més lenta del que convindria.

"Els nostres sanitaris ens demanen que fem un pas endavant", ha justificat, després de remarcar que Navarra és la comunitat "que fa més proves" i que té una "bona traçabilitat" dels contagis.

Segons les dades del Ministeri de Sanitat, els últims 14 dies la incidència acumulada a Navarra és de 945 casos per cada 100.000 habitants, molt per sobre de la mitjana estatal, que és de 312.


L'oci i les reunions familiars, font de contagis

La presidenta de Navarra ha remarcat que les mesures salven vides. Ha reconegut que la gent "està cansada", però ha defensat que cal fer aquest salt per entomar la segona onada i evitar mesures encara pitjors:

"El principal dels problemes continua sent l'oci, les reunions familiars i socials, tant als espais públics com privats. Per això actuem a tots dos espais. És important complir les normes. Que tota la ciutadania les compleixi estrictament. Hem de frenar tota l'activitat no imprescindible. Si no, és possible que haguem d'anar a un escenari no desitjable, molt més dràstic."

 

Tancament perimetral a Navarra durant 15 dies per l'augment
La presidenta navarresa ha assenyalat l'oci i les reunions socials com a font de contagis de Covid (EFE/Jesús Diges)

 

El tancament de la restauració és un cop per al sector, ha admès. "Sabem que estem fent un dany a moltes famílies", ha afirmat. Chivite ha afegit, però, que cal preservar la salut pública i que calia actuar-hi perquè la gent no s'ha comportat:

"El comportament de les persones en aquest àmbit no ha sigut responsable, com tampoc ho ha sigut en l'àmbit privat, a les cases."

 

Chivite ha explicat que hi ha municipis com Tudela que tenen una situació pitjor que Pamplona i ha explicat que el tancament perimetral s'aplica a tota la comunitat perquè hi ha diversos municipis afectats i es considera necessari per reconduir la situació.

 

Tancaments a ciutats de Castella i Lleó

Amb el confinament de Burgos, Lleó, Palència i Salamanca, ja són 4 capitals de província, de les 9 de Castella i Lleó, les que estan confinades perimetralment per l'alt nivell de contagis de la Covid. El degoteig de confinaments afecta prop de 620.000 ciutadans, un de cada quatre habitants de la comunitat, que estan confinats perimetralment.

Burgos començava el tancament ahir a la mitjanit, mentre que Lleó, Palència i San Andrés de Rabanedo l'allarguen 14 dies més. Els 175.000 burgalesos se sumen als 232.000 d'aquestes 3 ciutats que no han aconseguit baixar dels 500 casos per cada 100.000 habitants, ni del 10% de positius o una ocupació de les UCIs per sota del 35%.

A la mitjanit ha començat el confinament a Burgos i Aranda de Duero (EFE/Paco Santamaria)

Aranda de Duero, de 32.000 habitants, també ha entrat en confinament aquesta mitjanit. Medina del Campo, amb 20.000 habitants, prorroga una setmana més el confinament. Des de dissabte passat, Salamanca també ha tancat els accessos a la ciutat, de 144.000 habitants. A més a més, cal afegir-hi les localitats de San Pedro Latarce, a Valladolid, amb 500 habitants, i Pedrajas de San Esteban, on els 3.300 veïns fa cinc setmanes que estan confinats.

A la resta de la comunitat, des de dissabte està prohibit consumir a la barra dels bars i fumar a les terrasses o al carrer, si no hi ha la distància de seguretat i les reunions es limiten a 6 persones.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut