La justícia basca tomba la mesura que limita les trobades a 6 persones
Una terrassa amb clients a Bilbao (EFE / Luis Tejido)

La justícia basca tomba la mesura que limita les trobades a 6 persones

A Navarra, el Tribunal Superior de Justícia sí que ha ratificat el tancament perimetral i el tancament dels bars i restaurants

RedaccióActualitzat

El Tribunal de Justícia del País Basc ha tombat la mesura que limitava les trobades a un màxim de sis persones. Fins ara es permetien reunions de fins a 10 persones. Segons el jutge, la nova mesura vulnera els drets fonamentals. Considera que aquests drets només poden quedar restringits en un estat d'alarma, però no per una llei autonòmica.

Era una de les noves mesures anunciades tot just aquest dissabte pel govern basc per fer front a la pandèmia.

Una mesura que a Catalunya va entrar en vigor el 26 de setembre, després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya hi donés el seu aval, amb algunes excepcions, com quan la xifra la superin persones que conviuen en una llar.

En declaracions a l'Agència EFE, el president de la Sala Contenciosa-Administrativa del Tribunal Superior de Justícia del País Basc, Luis Ángel Garrido, ha dit que "només amb el paraigua de l'estat d'alarma" es poden limitar drets fonamentals com el de reunió o circulació, i per això el TSJPB no ha avalat la prohibició de reunions de més de 6 persones que va plantejar el govern basc.

El lehendakari, Iñigo Urkullu, critica la decisió del tribunal basc
El lehendakari Iñigo Urkullu critica la decisió del tribunal basc (EFE / David Aguilar)

A l'estat d'alarma s'hi ha referit el lehendakari Iñigo Urkullu, que ha dit "respectar i acatar" la decisió del tribunal, però que no la comparteix en absolut. I "menys encara" quan la fiscalia s'hi havia posicionat a favor prèviament.

Aquesta decisió, segons Urkullu, tanca les portes a "qualsevol mesura que no passi per la decisió prèvia de declarar l'estat d'alarma".


La consellera de Salut basca, Gotzone Sagardui, ha dit que els més de 1.000 nous contagis de coronavirus les últimes 24 hores i les 37 morts aquesta setmana a Euskadi fan "encara més necessària" la prohibició de les agrupacions socials de més de 6 persones.

Segons la reflexió del tribunal, només "l'Estat", i no les comunitats, podrien adoptar mesures que comportin limitacions de l'exercici dels drets fonamentals, perquè la Constitució no preveu que es restringeixin drets per una llei autonòmica.


Tancament a Navarra

A Navarra, en canvi, el Tribunal Superior de Justícia ha ratificat l'ordre foral que restringeix l'entrada i sortida de la comunitat i decreta el tancament total de l'hostaleria i la restauració fins al 4 de novembre.

El sector de l'hostaleria representa un 7% del PIB de Navarra i reclama un pla de rescat urgent.

En la següent crònica s'explica la reacció dels navarresos a les restriccions:

Dispositius de la policia foral i altres cossos controlen que només es facin moviments per motius justificats, com la feina o una causa de força major.

Controls de trànsit el prrimer dia de confinament a Navarra
Controls de trànsit el primer dia de confinament a Navarra (EFE / Jesús Diges)

Amb les mesures s'intenta no posar en perill el sistema sanitari, ja que alguns complexos hospitalaris tenen una incidència acumulada de 1.000 contagis per 100.000 habitants, o una ocupació de les UCI que no baixa del 30% els últims dies.

Confinaments a l'Aragó i La Rioja

L'Aragó ha optat per confinar perimetralment les ciutats de Saragossa, Osca i Terol a partir de la mitjanit d'aquest dijous. També té intenció de posar tota la comunitat en nivell d'alerta 3 a partir de dilluns de la setmana que ve, un pas que suposaria limitar les reunions a sis persones.

Per la seva banda, la població de La Rioja també quedarà confinada perimetralment per l'avenç de la Covid a partir de divendres i fins al 7 de novembre. 

Només podran entrar i sortir del territori les persones que tinguin una causa justificada per fer-ho, com treballar, motius sanitaris, acadèmics o la cura de persones dependents.

ARXIVAT A:
Coronavirus País Basc
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut