L'Alzheimer és la principal afectació per demència entre la gent gran (Fundació Pasqual Maragall)
L'Alzheimer és la principal afectació per demència entre la gent gran (Fundació Pasqual Maragall)

El nombre de persones amb demència al món s'ha més que doblat des del 1990

El 2016 hi havia 43,8 milions de persones amb demència al món, per 20,2 milions el 1990

Xavier DuranActualitzat

El nombre de persones amb Alzheimer i altres demències va augmentar més del doble entre el 1990 i el 2016, segons un estudi publicat a la revista "The Lancet Neurology". El 2016 hi havia 43,8 milions de persones amb demència, comparats amb els 20,2 que s'havien registrat el 1990.

En l'estudi, fet per un ampli equip internacional, s'explica que no hi ha més casos perquè les malalties es declarin abans, sinó que l'augment i l'envelliment de la població en són els causants principals.

Aquest és el primer estudi detallat sobre prevalença de la demència -nombre de casos-, mortalitat i anys de vida perduts per discapacitat en 195 països i territoris. Els autors han fet una revisió sistemàtica de nombrosos estudis i n'han analitzat la metodologia. També han dividit una de les categories anteriors -persones de 80 anys o més- en cinc subgrups, que donen una idea més precisa de la prevalença a aquestes edats.

Més dones que homes

L'article mostra que hi ha més dones que homes afectats: 27 milions contra 16,8 milions. La demència és la cinquena causa de mort al món, responsable de 2,4 milions de defuncions.

Els autors també han estimat que la demència provoca un total de 28,8 milions d'anys perduts a causa de les discapacitats que provoca. Es tracta d'una mesura dels anys que una persona deixa de viure amb plenes capacitats i es calcula en funció de l'esperança de vida. Però calculen que vora la quarta part d'aquests anys perduts es deuen a factors controlables, com sobrepès, tabaquisme o consum de begudes ensucrades.

L'estudi també estima que l'any 2050 hi haurà al món uns cent milions de persones amb demències. Destaquen que això requerirà la formació de més professionals de la salut i de centres on acollir-los o donar-los serveis bàsics. Alerta que els costos seran elevats, particularment als països amb més ingressos.

Per tot això, demana mesures preventives i de tractament més adequades, tenint en compte que no existeix una cura efectiva per a aquestes malalties. Cal, diuen, identificar millor els factors de risc per elaborar polítiques de prevenció.

Més Alzheimer als Estats Units el 2060

Coincidint amb aquest estudi se n'ha publicat un altre on es calcula el nombre de persones amb Alzheimer que hi haurà als Estats Units el 2060. Els resultats, publicats a la revista "Alzheimer's & Dementia", apunten que el percentatge augmentarà a més del doble i se situarà en un 3,3% de la població. El 2014 era l'1,6%.

En aquest cas, una de les raons és l'augment d'individus de 65 anys o més, que passarà de 46,5 milions a 83,7 milions. Però l'estudi també apunta al ràpid creixement de la població de més edat provinent de minories demogràfiques, proporcionalment més afectades, expliquen, per demències.

ARXIVAT A:
CiènciaSalutAlzheimer
Anar al contingut