El New York Times deixa de publicar vinyetes polítiques per una polèmica antisemita
Donald Trump i Benjamin Netanyahu s'abracen a la Casa Blanca

"The New York Times" deixa de publicar vinyetes polítiques per una polèmica antisemita

Actualitzat

La vinyeta "antisemita i indefensable", en paraules del mateix "The New York Times", que va publicar l'abril passat va aixecar una onada de protestes. El diari més influent del món va demanar perdó en el seu moment i ara deixa de publicar vinyetes de contingut polític a l'edició internacional. La decisió implica que els dibuixants que tenia en nòmina, Patrick Chappatte i Heng Kim Song, han sigut acomiadats.

L'edició internacional del diari "The New York Times" va publicar fa uns mesos una vinyeta on es veia el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, fent de gos pigall del president nord-americà, Donald Trump. La caricatura representa Netanyahu amb un collar del qual penja l'estrella de David, i Trump amb una quipà al cap.

 

 

Tot i la polèmica, l'autor de la caricatura de Trump i Netanyahu no va ser cap dels dos dibuixants acomiadats, sinó l'artista portuguès António Moreira Antunes, que sempre va negar ser antisemita i va culpar de l'enrenou provocat per l'acudit la "maquinària de propaganda jueva".

"The New York Times" ha volgut tallar en sec possibles polèmiques en el futur i ha decidit aplicar l'autocensura a l'edició internacional del diari. Ha cancel·lat les col·laboracions amb el gremi de dibuixants d'Antunes i ha acomiadat els dos vinyetaries que tenia fixos des de feia més de vint anys.

 

El diari novaiorquès ha acomiadat els dos dibuixants de vinyetes que tenia en plantilla

 

Un d'aquests dos dibuixants en plantilla, el suís-libanès Patrick Chappatte, ha lamentat que es posi fi a tants anys de feina per una caricatura que ell no va fer i que considera que "mai s'hauria d'haver publicat". L'artista assegura també que alguns dibuixants han estat "acomiadats, empresonats o s'han exiliat" darrerament "per massa crítics amb el president Trump". Chappatte alerta l'opinió pública que "potser s'haurien de començar a preocupar" perquè "les vinyetes polítiques són un fonament de la llibertat i la democràcia":

 

"Això no va de vinyetes, sinó de periodisme i de l'opinió en general. (...) Les hordes moralistes es reuneixen a les xarxes socials i s'aixequen com una tempesta, i cauen sobre les redaccions amb un cop aclaparador."

 

 

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió Llibertat de premsa
Anar al contingut