El sector de la cultura ha començat a mobilitzar-se de manera unitària (ACN/Mar Vila)

El món de la cultura s'uneix per demanar el 2% del pressupost

El primer acte de la plataforma Actua Cultura aplega representants de l'art, la música, les arts escèniques, l'audiovisual i el llibre a la plaça del Rei de Barcelona

Redacció/ACNActualitzat

Dedicar a la cultura el 2% del pressupost de la Generalitat. Això és el que el sector ha reclamat, aquest dilluns, de manera unitària, en una primera acció reivindicativa.

Actors com Josep Maria Pou, Joan Pera o Vicky Peña, escriptors com Jordi Cabré o Rafel Nadal, i la presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, són algunes de les cares conegudes que s'han plantat a la plaça del Rei de Barcelona per dir "prou" a unes partides pressupostàries que consideren "injustes i indecents".

A l'acte també hi havia representants del món editorial, dels ateneus, dels sindicats i responsables d'institucions com la Fundació Joan Miró, el Macba i el MNAC. I Marcel Mauri, vicepresident d'Òmnium Cultural.

 

Arribar al 2% del pressupost suposaria destinar 840 milions a la cultura (ACN/Mar Vila)


Convocats per Actua Cultura, asseguren que representen el 98% del sector cultural de Catalunya.

"No ens ha faltat ningú", ha assegurat Isabel Vidal, la portaveu d'Actua Cultura, que ha explicat que ja tenen previst fer més mobilitzacions, a Girona, Lleida i Tarragona.

I la intenció és mantenir-les en el temps, durant els pròxims quatre anys.

 

Joan Sala i Isabel Vidal, portaveus d'Actua Cultura (ACN/Pere Francesch)


Nascuda a principis d'aquest any, la plataforma ha establert una taula de negociació amb els departaments de Cultura i d'Economia per avançar cap a l'assoliment del 2%.

Una xifra que Vidal diu que és "una metàfora" del que demanen:

"Necessitem ajuda, necessitem una consideració diferent a la tinguda fins ara per a la cultura. Aquest 2% és una metàfora del que en realitat estem demanant: que hi hagi més recursos, que hi hagi un tractament dels públics, que hi hagi un canvi de consideració, un canvi de paradigma, i que es tingui la cultura en la base del que és el pilar de la nostra societat."


Un primer pas per aconseguir-ho és establir el sistema de càlcul per determinar el tant per cent del pressupost dedicat a la cultura. D'entrada, pot semblar aparentment fàcil, però hi ha un "ball de xifres", assegura Joan Sala, portaveu d'Actua Cultura del sector literari.

"No estem a l'1%, probablement arribem al 0,8%, ja que l'1% seria uns 420 milions d'euros, i ara estem en 300 milions."


El 2%, per tant, són els 840 milions que Actua Cultura vol acabar aconseguint en un termini de quatre anys.

 

Nascuda aquest any, la plataforma Actua Cultura ha unit el sector cultural (ACN/Mar Vila)


De moment, arran de l'augment del sostre de dèficit que permet a la Generalitat gastar 72 milions d'euros més aquest 2020, es destinaran 13 milions més dels previstos inicialment al Departament de Cultura.

Vidal reconeix que la xifra, insuficient, representa "un canvi".

"No és suficient, per descomptat, però és un canvi perquè amb aquest import de més del dèficit que ha marcat l'Estat han tirat més cap a cultura, però lògicament estem molt lluny de la nostra demanda."


Actua Cultura assegura que es tracta de situar Catalunya al mateix nivell que altres països europeus, com França o Portugal.

A Portugal la despesa cultural és de 158 euros per persona i any, i a França la xifra puja fins als 476 euros. A Catalunya, actualment, és de 30 euros.

ARXIVAT A:
LiteraturaMúsicaCinemaArtCulturaTeatre
Anar al contingut