El Kremlin nega "categòricament" estar involucrat en l'independentisme català

El portaveu de Vladímir Putin qualifica de "falsedats" el contingut de l'article de The New York Times que ho afirmava

RedaccióActualitzat

El govern de Rússia ha negat aquest dimarts "categòricament" estar involucrat en el procés independentista català i ha qualificat de "falsedats" les informacions que ho afirmaven.

Ho ha dit el portaveu del govern de Vladímir Putin, Dmitri Peskov, en una roda de premsa telefònica recollida per l'agència de notícies russa oficial Sputnik.

Preguntat per la informació publicada per The New York Times que assegurava que l'entorn de Carles Puigdemont havia contactat amb els serveis d'espionatge russos, Peskov ha dit:

"No sabem res sobre aquests contactes i no sabem si són veraces aquestes publicacions. En tot cas, aquí parlen de certa involucració de la part russa en els esdeveniments a Catalunya. Això nosaltres ho rebutgem categòricament, no és res més que una mentida, són falsedats."


Alay i el Tsunami Democràtic

El diari nord-americà va atribuir els contactes al cap de l'oficina de Puigdemont, Josep Lluís Alay, durant els anys 2019 i 2020, i els vinculava a l'aparició de Tsunami Democràtic.

L'article de The New York Times, de tota manera, admetia que no podia concretar si hi va haver efectivament algun tipus de suport o ajuda per part del Kremlin a l'independentisme català.

Josep Lluís Alay i Carles Puigdemont (EFE)

Alay ho nega i denuncia "filtracions interessades"

L'article es va publicar divendres de la setmana passada, i aquell mateix dia Alay, entrevistat al programa Més324, va admetre haver viatjat a Moscou, però només per preparar conferències i entrevistes de Puigdemont a Rússia.

El cap de l'oficina del líder de Junts va rebutjar que això sigui "cap delicte", i va defensar el dret d'establir relacions amb "tots els països" perquè l'objectiu és "crear un estat independent".

L'oficina que lidera Alay va assegurar el mateix dia que l'article estava basat en "filtracions interessades que inclouen falsedats".

Converses del sumari del cas Volhov

L'article de The New York Times incloïa cites textuals de converses d'Alay agafades del seu telèfon, requisat quan el va detenir la Guàrdia Civil en l'operació Volhov l'octubre del 2020.

Alay va denunciar que aquesta informació se suposa que està sota secret de sumari, i va condemnar la filtració de les converses.

Segons Alay, l'article forma part de "les històries de fantasmes que Madrid contínuament intenta explotar" entre Rússia i Catalunya per "sembrar una ombra de dubte a Brussel·les sobre el moviment independentista català."

Quan es van fer públiques les primeres filtracions sobre el cas, l'octubre del 2020, com ara que Rússia s'havia compromès a enviar 10.000 soldats a Catalunya, el Kremlin ja va dir que "traspassaven els límits de l'absurditat".

 

 

 

ARXIVAT A:
Procés catalàRússiaCarles PuigdemontIndependència
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut