Josep Lluís Alay i Carles Puigdemont (EFE)

The New York Times parla de vincles de l'entorn de Puigdemont amb Rússia després de l'1-O

L'oficina de Puigdemont ha emès un comunicat en què assegura que es tracta de filtracions interessades que inclouen falsedats

RedaccióActualitzat

L'entorn de Carles Puigdemont hauria mantingut contactes amb Rússia després del referèndum, els anys 2019 i 2020. Segons publica aquest divendres el diari The New York Times, el cap de l'oficina de l'expresident, Josep Lluís Alay, es va reunir amb persones properes als serveis d'intel·ligència russos i amb exespies del país.

El Times recull que, arran d'aquestes relacions amb Rússia i per aconseguir suport econòmic d'aquest país per al procés, Alay va advertir Puigdemont que calia evitar declaracions públiques que molestessin Moscou. El reportatge inclou cites textuals de converses extretes del telèfon d'Alay, requisat quan el van detenir per l'operació Volhov l'octubre del 2020.

L'Organitzed Crime and Corruption Reporting Project, un consorci periodístic que investiga casos de corrupció, ha publicat també un reportatge en la mateixa línia, en què conclou que l'entorn de Puigdemont va intentar no fer enfadar Moscou en qüestions sensibles, com ara l'enverinament de Navalni. Segons aquesta investigació, Rússia volia desestabilitzar Europa a través del procés català.

L'oficina de Puigdemont ha emès un comunicat en què assegura que es tracta de filtracions interessades que inclouen falsedats i que els viatges que s'han fet a l'estranger són perfectament legals. El mateix comunicat afegeix que tenen com a objectiu contribuir a la resolució democràtica del conflicte polític entre Catalunya i Espanya. Estudien, a més, emprendre accions legals per la filtració de les converses.

Precisament aquest divendres també s'ha sabut que la Fiscalia ha demanat arxivar una part del cas Volhov que afecta Alay. Es tracta d'una conversa entre el cap de l'oficina de Puigdemont i un empresari rus que l'estat espanyol considera un espia del Kremlin. Tots dos es feliciten per l'èxit d'una operació comercial entre Rússia i la Xina.

El jutge instructor afirma que això pot ser una prova de finançament il·legal del procés independentista, però el fiscal l'adverteix que especula i que treure aquestes conclusions vulnera els drets i llibertats dels investigats.

ARXIVAT A:
Procés català
Anar al contingut