Barcelona

El jutge estudia mesures cautelars per als condemnats en el "cas Hisenda"

Els condemnats pel "cas Hisenda" aniran ja a la presó? Aquesta és ara la pregunta del cas. Les condemnes són altes i per això la fiscalia ha sol·licitat al jutge estudiar mesures cautelars contra els condemnats per la trama de suborns per evitar-se impostos. Aquest divendres, l'Audiència de Barcelona ha de decidir sobre la petició. L'acusació demana retirada del passaport o ingrés en presó preventiva, depenent dels casos. Els condemnats han anunciat que presentaran recurs.

Actualitzat
L'Audiència de Barcelona decideix aquest divendres si imposa mesures cautelars als catorze condemnats pel "cas Hisenda".

La fiscalia vol que s'avanci l'execució de penes, que en alguns casos arriben a 13 anys de presó. Les peticions de la fiscalia van de retirar-los el passaport a l'ingrés en presó preventiva. La defensa de tots els condemnats ja ha anunciat que recorrerà la sentència.

La vista se celebra 24 hores després de la lectura pública de la sentència, per deixar temps a les parts a llegir el document de 730 pàgines i preparar la seva estratègia.

Suborns i estafa

La sentència acusa els funcionaris d'hisenda d'haver fet un pacte de silenci, d'haver falsejat inspeccions i d'haver rebut, a canvi, sumes milionàries i propietats immobiliàries.

Entre els condemnats hi ha el constructor Josep Lluís Núñez i el seu fill. El jutge els imposa sis anys de presó i 2 milions de multa per haver subornat inspectors d'hisenda als anys 90 i per haver-se estalviat 13 milions en impostos.

La pena més alta en aquest cas de corrupció és per a l'excap d'Hisenda de Catalunya Josep Maria Huguet, amb 13 anys i 6 milions de multa. També estan condemnats els inspectors Roger Bergua, Manuel Abella i Álvaro Pernas, a entre 9 i 12 anys de presó.

Els culpables i les empreses beneficiades dels fraus hauran d'indemnitzar Hisenda amb 75 milions d'euros.

Un judici històric

El judici va durar 9 mesos, 16 persones es van asseure al banc dels acusats i se n'han absolt 2, entre les quals l'empresari Javier de la Rosa.

Es tracta d'un dels casos més importants de corrupció destapat a finals dels 90, a Barcelona, que ha implicat empresaris, advocats i inspectors d'Hisenda de renom.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut